Učitavam...

Nadina i Mirza prošli težak period zbog pandemije: “Život se okrene naglavačke”

Da ste Nadinu Jabučar krajem februara pitali kako će njen život izgledati u narednih par mjeseci sigurno bi vam rekla da će početkom maja roditi dijete i da će njen partner biti zajedno uz nju.

No, mjere zabrane kretanja širom svijeta uvedene zbog suzbijanja širenja pandemije COVID-19, ostavile su brojne parove koji žive, ili su se našli u različitim zemljama, u nemogućnosti da se ponovo vide na istom mjestu. Nadina i njen partner Mirza jedni su od njih.

Umjesto zajedničkog života u Češkoj, kako kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE), kada pogleda unazad “sve što su doživjeli djeluje kao ‘Igre gladi’, samo sa malo bolesnijim scenarijem.”

Nadina je bosanskohercegovačka državljanka koja već tri godine radi u Brnu, na jugoistoku Češke Republike. Njen partner Mirza živi u BiH, dok u isto vrijeme pokušava da nađe posao kako bi joj se pridružio i kako bi zajedno dočekali rođenje djeteta.

Nakon što su sredinom marta države krenule sa uvođenjem mjera za suzbijanje pandemije, postalo im je jasno da će njihovi planovi morati da se mijenjaju.

“Granice su se zatvorile krajem marta i ja sam tada otišla na porodiljsko. Mirza je trebao da dođe 20. aprila, dva dana kasnije smo imali zakazan sastanak kod notara da prizna dijete, jer mi tada nismo bili vjenčani, nismo stigli sve to da obavimo”, kaže Nadina, dodavši da, na kraju krajeva, nisu mogli očekivati da će se desiti pandemija.

No, Mirza neće stići u Češku do 1. maja na vrijeme za porod.

Dijete je rođeno 5. maja, a ona je ostala sama, izuzev, kako kaže, par dobrih ljudi, kolegica i drugih koji su pročitali priču koju je podijelila Martina Mlinarević, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj.

Nakon poroda, Nadini je dijagnosticirana postporođajna depresija zbog kojeg je dobila preporuku kriznog centra u Brnu, odnosno psihologa, da, uprkos mjerama zabrane, treba da puste nekoga da dođe u Češku kako bi joj pomagao.

“Mi smo dobili odbijenicu sa objašnjenjem da moja mama ili moj, u to vrijeme, nevjenčani suprug mogu da uđu samo kako bi me izveli iz države”, kaže Nadina, koja ističe da joj je u cijelom procesu veliku pomoć pružala ambasada BiH u Češkoj.

Oni nisu jedini. Širom svijeta parovi pokušavaju da prevaziđu barijere, prate svakodnevne izmjene mjera na granicama i na kraju se sastanu sa svojim partnerima.

Evropska unija, kao i drugi dijelovi svijeta još uvijek, uslijed širenja zaraženih korona virusom, djelimično popušta mjere za putovanje između zemalja. Putovanje unutar EU je moguće, ali zemlje djelimično dozvoljavaju dolazak putnicima iz drugih dijelova svijeta poput Australije, SAD-a.

Evropska unija, kao i drugi dijelovi svijeta još uvijek, uslijed širenja zaraženih korona virusom, djelimično popušta mjere za putovanje između zemalja. Putovanje unutar EU je moguće, ali zemlje djelimično dozvoljavaju dolazak putnicima iz drugih dijelova svijeta poput Australije, SAD-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *