Učitavam...

Najavljen početak rada Aluminijeve ljevaonice u novembru

U toku su radovi na revitalizaciji Aluminijeve ljevaonice, a prema najavama iz Abraham grupe, prve količine aluminija, nakon više od godinu dana pauze u radu nekadašnjeg giganta, očekuju se u novembru ove godine.

Iz Abraham grupe, koja je u aprilu ove godine uzela u najam Aluminijeve pogone, Feni su kazali kako se sve odredbe potpisanog sporazuma uredno izvršavaju.

Tako je u augustu zaposlena prva grupa od 22 djelatnika, a krajem prošle sedmice isplaćena je i prva plaća u novoj firmi Aluminij Industries d.o.o.

U septembru bit će angažirana 52 radnika te još 6 u oktobra , čime će biti ispunjena odredba ugovora o povratku 80 radnika na posao u prvoj fazi obnove proizvodnje.

Trenutno se radi na čišćenju pogona ljevaonice, pregledava se postojeća i instalira nova oprema.

Ljevaonica bi trebala biti puštena u rad u roku od 90 dana od angažiranja prvih radnika, odnosno najkasnije 5. novembra, a u studenom se očekuju i prve količine aluminija za izvoz, najavili su iz Abraham grupe.

Što se tiče situacije na globalnom tržištu aluminija, iz izraelsko-kineske grupe kažu kako se tržište polako oporavlja te se očekuje dodatna stabilizacija tijekom 2021. godine.

Podsjećamo, proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. jula 2019. nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog više od 400 miliona maraka akumuliranog duga, a više od 900 radnika ostalo je bez posla.

U aprilu ove godine M.T. Abraham grupa i Aluminij d.d. Mostar potpisali su ugovor o najmu Aluminijevih pogona, a nekadašnji Aluminij sada djeluje pod imenom Aluminij Industries d.o.o.

Autor: Fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *