Učitavam...

Najavljen projekt “100 najvećih u BiH” pod sloganom “Moramo naprijed”

Pod sloganom „Moramo naprijed“, danas je najavljen 33. po redu projekt „100 najvećih u BiH“, koji tradicionalno organiziraju Poslovne novine u suorganizaciji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine i bonitetnom agencijom LRC d.o.o. Sarajevo.

Direktorica projekta „100 najvećih u BiH“ Alena Ahmetspahić-Fočo je kazala da su odlučili da, bez obzira na situaciju, nastave ove godine sa realizacijom najavljenih projekata.

Direktor Poslovnih novina i član Uprave LRC Group Emil Kučković je kazao da se postavljalo pitanje da li ima smisla projekt održati i ove godine.

– Obzirom da raspolažemo podacima iz 2019. godine, a da je 2020. krenula dovoljno turbulentno, smatram da upravo predstavljanje tih podataka treba da bude vodilja svima nama i da danas, pogotovo u ovo vrijeme, trebamo raspolagati zvaničnim, vjerodostojnim i objektivnim podacima – naveo je Kučković.

S obzirom na to da je projekt „100 najvećih u BiH“ napravljen iz više faza, napomenuo je da na mnoge od tih faza pandemija i cjelokupna ova situacija ne utiče, tako da su već uradili detaljnu analitiku svih kompanija, sa podacima objedinjenim za cijelu BiH uključujući i Brčko distrikt BiH, kampanja je već krenula.

– Predstavljamo one kompanije koje su napravile dobre poslovne rezultate, predstavljamo generalno bh. privredu onakvu kakva jeste – naveo je Kučković.

Dodao je da će ove godine u projektu „100 najvećih“ imati 270 novih kompanija i „to je ono što projektu daje tu promjenu, da se svake godine upoznajemo sa kompanijama koje imaju takve poslovne rezultate da mogu biti motivacija svima ostalima“.

– Kada su pitali da li će projekt nastaviti ove godine, kao i u životu, kao u poslu i generalno, uvijek moramo naprijed, ne smijemo stajati. Tako da će i ove godine kompletan projekat biti pod sloganom „moramo naprijed“ – zaključio je Kučković.

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić prezentirao je preliminarne ukupne rezultate poslovanja kompanija koje su se našle na rang-listama ove godine.

Ponjegovim riječima, preliminarna rangiranja svrstala su 763 firme u različite kategorije, po izvozu, prihodu i dobiti na ljestvici 100 najvećih u BiH. Među njima 452 su iz Federacije BiH, 281 iz Republike Srpske i 30 iz Brčko distrikta BiH.

– Sve zajedno izvezle su u prošloj godini 5,65 milijardi KM, ukupan prihod je bio 30,68 milijardi KM, a i ostvarile su značajnu dobit u iznosu od 1,98 milijardi KM. U protekloj godini ove kompanije zapošljavale su više od 137 hiljada radnika – naveo je Egrlić.

Napomenuo je da najviše rangiranih kompanija dolazi iz Kantona Sarajevo – 181 i iz Banjalučke regije 162 kompanije, a slijede Tuzlanski kanton (74), Zeničko-dobojski kanton (47) i Srednjobosanski kanton (46).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *