Učitavam...

Nedostajuću edukaciju Ademu Zalihiću platila njegova zdravstvena ustanova

Adem Zalihić za v.d. direktora JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo imenovan je u februaru 2018. godine, nakon što je dotadašnja direktorica Sena Softić-Taljanović podnijela zahtjev za penzionisanje.

Nakon konkursa i “probnog perioda” Zalihić je u maju 2018. imenovan za direktora ustanove.

Iako u trenutku imenovanja nije imao potrebne zakonom tražene certfikate (edukaciju iz zdravstvenog menadžmenta), UO ga je jednoglasno predložio (predsjednica UO tada je bila Aida Đozo), a Ministarstvo zdravstva KS prihvatilo taj prijedlog.

U 2019. na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu završava zdravstveni menadžment, i plaća ga sredstvima Hitne pomoći.

Srednji nivo plaćen je 1.800 KM, napredni 2.300.

– Da, tačno je da je tu stavku platila Hitna pomoć jer je to bila uobičajena praksa u našoj ustanovi. I prethodnim rukovodiocima i nekim drugim uposlenicima plaćana je takva obuka – kaže Zalihić za Žurnal.

O IMENOVANJU U SKUPŠTINI

Konkurs za izbor direktora Hitne pomoći objavljen je u aprilu 2018. U njemu se, pored ostalih uvjeta, navodi i da budući direktor mora imati znanje o zdravstvenom menadžmentu, koje se dokazuje certifikatom, i to tri nivoa edukacije

U trenutku imenovanja Zalihić ima tek prvi nivo edukacije. Za v.d. je imenovan 1. februara, a Federalno ministarstvo zdravstva certifikat mu je izdalo 28. februara (osnovni nivo). Nastavak edukacije i certifikat koji je do tada već morao imati, Zalihić novcem Hitne pomoći plaća godinu dana kasnije, u februaru 2019.

Imenovanje Adema Zalihića već je problematizovano u Skupštini Kantona Sarajevo prošle godine. I to upravo zbog neposjedovanja certifikata iz zdravstvenog menadžmenta.

U odgovoru Hitne pomoći na zastupničko pitanje Samira Suljevića (SDP), kao opravdanje za to što direktor nema potrebnu edukaciju, navedeno je kako je još 2016. godine izmijenjen Statut Hitne pomoći, u kojem je precizirano da direktor ima rok od 24 mjeseca nakon izbora na tu poziciju da stekne potrebne cetrtifikate.

Pitanje je Hitnoj pomoći iz Skupštine proslijedilo Ministarstvo zdravstva KS, i samo navodeći da su tri stepena edukacije obavezna. Traže od Hitne pomoći:

– Da se dostavi kopija certifikata kojom gosp. Zalihić Adem dokazuje obavljenu edukaciju iz zdravstvenog menadžmenta i to sva tri nivoa edukacije u skladu sa propisima o kontinuiranoj zdravstvenoj edukaciji…
Ministarstvo tu dokumentaciju nema.

Iz Hitne pomoći odgovaraju, dakle, da je 2016. Statut ustanove izmijenjen i da je Zalihić i bez certifikata mogao biti imenovan:

Iz Hitne pomoći odgovaraju, dakle, da je 2016. Statut ustanove izmijenjen i da je Zalihić i bez certifikata mogao biti imenovan:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *