Učitavam...

Od petka u Urgentnom centru Opće bolnice pregledano 435 pacijenata

U protekla četiri dana u Urgentnom centru Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” pregledano je 435 osoba.

Kako je saopćeno iz ove ustanove, na redovnom brifingu kojeg svakodnevno održavaju čelni ljudi zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo i Krizni štab Ministarstva zdravstva KS o međusobnom funkcionisanju novog načina zbrinjavanja pacijenata konstatovano je da on funkcioniše dobro i da će se svi eventualni nesporazumi odmah rješavati.

Sastanku su prisustvovali v. d. direktora Opće bolnice “Prim. dr Abdulah Nakaš” Ismet Gavrankapetanović, direktor Hitne medicinske pomoći KS Adem Zalihić, doktori iz Doma zdravlja Zaim Jatić i Enes Šačić te direktorica Zavoda za javno zdravstvo i predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav. Sastanku je prisustvovao i dio medicinskog osoblja Urgentnog centra Opće bolnice, koji je iznio iskustva o proteklih nekoliko dana, saopćeno je iz Opće bolnice “Prim.dr Abdulah Nakaš”.

Gavrankapetanović je upoznao prisutne da su od petka do jutros u Opću bolnicu primljena 102 pacijenta na dalje liječenje a od tog broja preko Urgentnog centra, koji od subote radi svaki dan 24 sata, primljeno je njih 35.

U protekla četiri dana na Urgentnom centru je pregledano 435 osoba. Specijalisti urgentne medicine su imali najviše ortopedskih pregleda i to 156, pored toga specijalista ortopedije je pregledao 133 pacijenta. Internističkih pregleda je bilo 86, hiruških 124, neuroloških 40. Također, od petka do jutros na Urgentnom centru je bilo 20 ambulantnih operacija a u operacionoj sali 18 hitnih i 39 planiranih.

Za danas je planirano 26 operacija u operacionoj sali.

Od usluga koje su pružene pacijentima je i CT-pregled koji je urađen za 78 pacijenata kao i 29 pregleda magnetne rezonance. Od petka do jutros je bilo ukupno 17 poroda. A u toku je porod carskim rezom trudnice pozitivne na koronavirus, što je drugi ovakav porod u nekoliko dana.

Osoblje Opće bolnice spremno je dočekalo nove promjene i nada se da će uspješno odgovoriti zdravstvenim potrebama naših građana, poručili su iz Opće bolnice “Prim.dr Abdulah Nakaš”.

Autor: Fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *