Učitavam...

Od septembra povećavaju broj djece u vrtićima na 20

Od 1. septembra dozvoljeni broj djece u vrtićkim grupama u Republici Srpskoj biće povećan sa 15 na 20, a ukoliko ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije Institut za javno zdravstvo do 14. septembra razmotriće mogućnost da dozvoljeni broj djece u grupi bude i 25, a u slučaju pogoršanja mjere će biti vraćene na staro, javlja Anadolu Agency (AA).

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo, rekao je da će se izmjene preporuka koje priprema Institut odnositi samo na maksimalan broj djece u grupi dok sve ostale mjere predviđene za vrtiće ostaju iste.

Predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture RS-a i Instituta za javno zdravstvo održali su danas sastanke sa predstavnicima javnih i privatnih predškolskih ustanova.

“Predškolske ustanove i sada djeluju u skladu sa preporukama Instituta. Dobili smo podatke da je minimalni broj djece obolio od koronavirusa i uglavnom se ustanovilo da se radilo o tome da su roditelji zapravo bili prenosioci virusa na dijete koje je kasnije virus donijelo u vrtić”, izjavila je Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kulture RS, i dodala da djeca predškolskih i školskih ustanova potencijalnu mogućnost oboljevanja nose iz same zajednice.

Najavila je da će Ministarstvo uputiti Inspektoratu RS dopis da u narednom periodu organizuje pojačane kontrole boravka djece u vrtiću.

“Apelujemo prije svega na odgovornost samih roditelja prema svojoj djeci, i cjelokupnog sistema na svjesnost početka školske godine i opasnost od šitenja virusa korona”, rekao je Zeljković.

Naglasio je da će epidemiološka situacija biti analizirana po lokalnim zajednicama, a Institut će davati preporuke lokalnim kriznim štabovima koji imaju obavezu da analiziraju situaciju, donose nove preprouke ili pooštravaju postojeće mjere.

Goran Gašić, direktor privatne predškolske ustanove “Dragan i Zoran” iz Bijeljine rekao je nakon sastanka da su predstavnici privatnih ustanova iznijeli probleme koji su ekonomske prirode, ali shvataju da je zdravstvo cjelokupne zajednice prioritet svima.

“Iskreno s nadam da ćemo zajedničkim snagama u roku od petanestak do mjesec dana doći u situaciju da broj djece u grupama bude u skladu sa Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju”, kazao je on.

O predviđenim mjerama rekao je da nije siguran da će biti lako izvodljivo poštivanje mjera nakon 1. septembra, kada se završe godišnji odmori.

“Evidentno je veliko interesovanje roditelja za upis djece”, kazao je on i dodao da se nada da će uskoro imati mogućnost za rad u punom kapacitetu.

Komentarišući trenutnu epidemiološku situaciju Zeljković je rekao da se povećan broj pozitivnih lica u Banjaluci odnosi na porodične klastere odnosno kontakte sa određenih privatnih zabava koji su proširili virus u samim porodicama.

“To se i reflektuje dalje na osobe sa kojima su kontakti bili u kontaktu. Što se tiče drugih lokalnih zajednica različiti su uzroci povećanja broja pozitivnih lica, da li su pitanju vjerski događaji kao što su vjenčanja, krštenja, sahrane, da li su u pitanju privatne zabave gdje su nisu poštovale nikakve mjere ili privredni subjekti nisu poštovali mjere. Institut će u narednom periodu s kriznim štabovima dati jasne smjernice ali i tražiti da pooštre postojeće mjere ili uvedu dodatne”, rekao je Zeljković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *