Učitavam...

Ograničen broj testiranja na koronavirus u ZDK na 50

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona već duže vrijeme upozorava na nedostatak broja testova za koronavirus, kojih imaju dovoljno još za jedno kraće vrijeme, istakao je na današnjoj pres-konferenciji tog štaba ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić.

Postoje najave da će biti nabavljene i distribuirane nove količine testova, ali otežavajuća okolnost za ZDK, napominje Jupić, što su jučer neki uzorci iz ZDK-a vraćeni iz Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS).

PCR laboratorije Opće bolnice Tešanj i Kantonalne bolnice Zenica, napominje Jupić, ne mogu odgovoriti svim potrebama za testiranje pa već duže vrijeme razmišljaju i o nabavci automatskih ekstraktora, kojima bi uvećali kapacitete te dvije licencirane laboratorije iz ZDK-a.

– Ako uspijemo nabaviti barem jedan ekstaktor, mislim da bismo mogli odgovoriti potrebama stanovništva ZDK za testiranjem. Malo teže ide s nabavkom te opreme, jer ste svjedoci da se to dešava svuda tako da je i ta oprema deficitarna – podsjeća Jupić.

Uprkos povećanju broja zaraženih, napominje, nekih evidentnih klastera, pogotovo kao što je bio slučaj u nekim preduzećima u Maglaju i Tešnju, u tom kantonu trenutno nema.

Poluzvanične informacije, napominje Jupić, govore da neki domovi zdravlja funkcionišu „otežano i sa velikim gužvama“, zbog čega bi menadžeri tih ustanova i lokalne zajednice trebale osigurati adekvatnu zdravstvenu skrb za svoje sugrađane.

Najavio je iduće sedmice obilazak svih domova zdravlja te poduzeti postupke da se otklone problemi. 

Situacija je, napominje, u tom smislu puno teža i zahtjeva ozbiljniji i angažovaniji te i skuplji tretman svih tih pacijenata.

Brojke još uvijek nisu velike, ali je kliničko stanje tih pacijenata, kaže direktor KBZ-a Rasim Skomorac, puno ozbiljnije nego na početku borbe protiv koronavirusa. Zbog toga je velika i opterećenost zdravstvenog osoblja.

– Morate znati da, od početka pandemije, radimo sa šest infektologa. Morate znati da imamo svega 15 anesteziologa. Sa pojavom ovih pacijenata, koji zahtijevaju respiratornu podršku, pored redovnog programa koji trebaju da pokrivaju anesteziolozi- pored, uslovno rečeno, redovne intenzivne njege, pojavljuje se još jedna velika intenzivna njega, sa veoma zahtjevnim pacijentima – upozorava Skomorac.

Zbog toga, kaže Skomorac, imaju problema s organizacijom posla, zbog čega će se, najavljuje, vjerovatno morati vratiti na potpuno ukidanje ili redukciju „hladnog operativnog programa“. Nije problem u opremi, nego u broju ljudi, kojih nemaju dovoljno niti im se takvi kadrovi javljaju na već raspisani konkurs. Kako je rekao, na tržištu nema takvih ljudi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *