Učitavam...

Omar Bojčić, najbrži slijepi sprinter iz BiH: Želim predstavljati BiH na Paraolimpijadi u Tokiju

Omar Bojčić, slijepi sprinter iz Bosne i Hercegovine, prošle godine predstavljao je svoju zemlju na Svjetskom juniorskom paraatletskom prvenstvu u Švicarskoj, a već sada naporno radi i trenira kako bi ispunio potrebnu normu i predstavljao domovinu na Paraolimpijskim igrama koje bi se trebale održati sljedeće godine u Tokiju.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA), ovaj uporni i vrijedni 20-godišnji paraatletičar iz Sarajeva, koji nikada ne odustaje i koji sigurno može biti uzor mnogima da se bave sportom i da osvajaju medalje, govorio je o tome kako se ustvari počeo baviti atletikom, treninzima te o budućim planovima.

Ovaj mladi bh. paraatletičar je od svoje 12. godine potpuno ostao bez vida nakon što je prije toga s četiri godine dobio pljuskavice koje su mu teško oštetile vid, što je, kako su mu rekli ljekari, jedan od deset miliona slučajeva.

– Uprkos poteškoćama nikada nije odustajao od sporta –

Dodaje kako uprkos svim poteškoćama i izazovima nikada nije odustajao od sporta i od aktivnog života, istakavši da mu atletika zaista znači mnogo u životu i da mnogo vremena odvaja za treninge kako bi u ovom sportu napravio što bolje rezultate i na najbolji način predstavljao svoju zemlju te tako bio uzor drugim ljudima, posebno mladima, kojima poručuje da nikada ne odustaju od svojih snova i ambicija.

“Atletika mi prvenstveno znači borbu sa samim sobom jer zaista treba dosta kako fizičke tako i psihičke snage da bi se izdržali razni treninzi”, kaže ovaj bh. sprinter, podsjećajući da je na Svjetskom juniorskom paraatletskom prvenstvu u Švicarskoj predstavljao BiH i da se zbog toga osjeća posebno sretnim.

“Osjećao sam se sretnim i ponosnim pošto sam prvi u historiji u BiH, prvi slijepi sprinter, koji sada ima šansu da predstavlja BiH i na Paraolimpijskim igrama, pored naših sjedećih odobojkaša koji su, kao što svi znamo, nepobjedivi”, kazao je Bojčić.

– Vjeruje da može ispuniti normu i otići na Paraolimpijske igre –

Ovaj sprinter trenutno drži rekord na utrci na 100 metara na nivou Bosne i Hercegovine s vremenom 12,72.

“Ovaj trenutni rekord je dosta ispod onog što mi možemo jer zbog ove situacije sa koronavirusom dosta smo izostali sa treninzima. Naravno da možemo bolje, da nije bilo ove situacije sa koronom. Neki plan je bio da do kraja septembra i oktobra ove godine čak i ispunimo normu za Tokijo za Paraolimpijadu sljedeće godine, ali zbog te situcije malo je zapelo”, rekao je Bojčić, dodajući kako vjeruje da može ispuniti normu i otići na Paraolimpijske igre.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *