Učitavam...

Omogućimo četvorici braće Jamaković da odrastaju u normalnim uslovima

Braća Hajrudin, Zahrudin, Naser i Smajo Jamaković voljeli bi da imaju bezbrižno djetinjstvo poput druge djece. Umjesto da brinu jedino o školskim zadaćama i da se igraju sa svojim vršnjacima, dječica od 10 i devet godina strahuju da li će oni i njihova braća od 19 mjeseci imati šta jesti i gdje će spavati.

Udruženje Pomozi.ba za njih je pokrenulo humanitarni apel i otvorilo telefonski broj 17012 putem kojeg korisnici svih telefonskih operatera u Bosni i Hercegovini mogu donirati 2 KM!

Porodica Jamaković živi u naselju Olovske Luke u kući koja nikada od rata nije potpuno obnovljena. Njih šestero živi u prizemlju kuće u dvije sobice pune vlage, dok je gornji sprat i dalje u ruševnom stanju.

Majka brine o četvorici sinova, otac povremeno radi kada ima posla, ali dnevnice koje zaradi nisu dovoljne da bi prehranile cijelu porodicu.

-Nemamo nikakvih stalnih primanja. Muž povremeno radi, ali sada kako je koronavirus zavladao slabo ga ikako i zovu za posao. Koji dan radi, pa 10 ne radi. Užasno je teško – govori nam majka Nermina.

Dodaje su im ranije komšije pomagale sa hranom i drugim potrepštinama, ali da ni oni nisu više u mogućnosti pomagati.

-Najgore mi je zbog djece. Druga djeca se slabo s njima druže. Drugačije ih gledaju. Čim neko dijete ima više, odmah ih izbjegava. Oni nemaju ništa što imaju druga djeca. Ni ljulju ispred kuće, knjige, igračke, biciklo… Iako su ugroženi, sinovi koji idu u školi jako su dobri učenici, vole da uče i da se školuju. Jedina mi je želja da oni imaju odrastanje poput druge djece i da budu zdrava – kaže Nermina, naglašavajući da je kuća u katastrofalnom stanju i da bi bila presretna kada bi mogla svojoj djeci osigurati bolje uslove za život.

-Vode često nemamo. Nemamo ni bojlera, ni krova kako treba. Od vlage se ne može disati – dodaje.

– Kako bismo spriječili da djeca od velike vlage u kući i neuslovnosti obole, odlučili smo pokrenuti apel za obnovu kuće porodici Jamaković. Ova djeca zaslužuju da žive u normalnim uslovima dostojnim svakog čovjeka – navode iz Udruženja Pomozi.ba.

Pored poziva na broj 17012 pomoći možete i online donacijama na web platformi www.pomoziba.org kao i uplatama na standardne račune Udruženja sa obaveznom svrhom uplate “Porodica Jamaković“.

RAČUNI ZA UPLATE:

RAČUNI ZA UPLATE:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *