Učitavam...

On odlučuje o sudbini Crne Gore: Politički uzletio nakon što ga je Đukanović nazvao bitangom

Dritan Abazović – ime je koje se od nedjeljnih izbora u Crnoj Gori najčešće spominje i izgovara. Svi se pitaju kuda će i šta će odabrati taj 34-godišnji samodopadni i na riječima europski opredijeljeni doktor političkih nauka iz Ulcinja, albanskog podrijetla, sa slaveniziranim prezimenom. Taj lider stranke URA (Ujedinjena reformska akcija) i proeuropske, ali antiđukanovićevske koalicije “Crno na bijelo”, trenutno je najtraženija postizborna udavača na crnogorskoj političkoj sceni (konačno, on je 2012. godine bio najmlađi ikada izabrani zastupnik), piše Jutarnji.

Njegovih pet mandata u novoj skupštini jezičac su na vagi (mi ćemo o svemu odlučivati, male stranke su jezičac na vagi, govorio je uoči izbora) i odlučuju o velikoj strateško-nacionalnoj pretumbacijskoj sudbini Crne Gore.

Naime, na vlast su, nakon 31 godine, došle prosrpske snage koje je organizirala i politički vodi Srpska pravoslavna crkva, u obličju mitropolita Amfilohija, koje otvoreno negiraju postojanje crnogorske nacije i samobitnosti (Crnogorci su Srbi, kao Šumadinci – kaže patrijarh SPC-a Irinej) te njenu državnost prihvaćaju samo kao u smislu “druge srpske države”, ili kako po ruskom uzoru (Ruski svijet) definiraju Crnu Goru kao dio “srpskog svijeta”.

Ideološki kod

Dritan Abazović, koji se školovao u Ulcinju, a fakultet i doktorat obranio u Sarajevu, posve je drugačijeg ideološkog koda.

On je na dan izbora slavio s crnogorskim zastavama i uz crnogorsku himnu (iz prosrpskih stranaka već dolaze najave o promijeni sadašnjih državnih simbola, poput “vraćanja” trobojke koja je ista kao i srpska zastava), za razliku od svojih sadašnjih partnera koji to rade uz srpske zastave, ispružena tri prsta i pjesme o “stražama đenerala Draže”.

Zato poznati crnogorski publicist Darko Šuković kaže kako je “contradictio in adjecta” – pjevanje crnogorske himne tokom slavlja u stožeru URA-e, “a nakon izbora biranje pročetničkog Demokratskog fronta za postizbornog partnera”.

Može mu se dogoditi da u toj svojoj pobjedničkoj euforiji ne vidi da mu je Amfilohije namijenio uloga tzv. “korisne budale” u kojoj mu mogu izgorjeti sve njegove ambicije te nestati s pozornice bez zahvale s bilo koje strane.

Naime, koalicija Za budućnost Crne Gore, gdje je DF glavna karika, te koalicija Mir je naša nacija – zagovaraju okretanje pravoslavnoj majčici Rusiji i izlazak iz NATO-a, a on je sušta suprotnost – on je kako sam kaže za građansku i europsku neovisnu Crnu Goru.

No, on je fiksiran na Milu Đukanovića, kao metu koju mora srušiti, kojeg ne može smisliti i možda, kako neki kažu, sebe čak i vidi kao njegovu alternativu.

Konačno, postao je i poznat izvan granica Crne Gore upravo zahvaljujući Mili Đukanoviću, odnosno svađi s njim u skupštini. Naime, u jednoj prepirci Đukanovića ga je javno nazvao “bitangom”, i upravo tom uvredom vinuo ga je u crnogorsku političku orbitu.

Nepredvidljiv i ambiciozan

Za neke je on tek marioneta u rukama prosrpskih snaga (brat mu je poslovni čovjek u Srbiji), i čovjek koji je na ovim izborima privukao proeuropske Crnogorce kojima je dosta Đukanovića, ali u “prosrpske ralje”.

Doduše, dok govori o Crnoj Gori kao suverenoj europskoj državi, istodobno negdje drugdje izgovara o tome da je “Srbija najbliža Crnoj Gori”. Neki koji ga bolje poznaju kazat će da je nepredvidljiv, ali i vrlo ambiciozan, s velikim očekivanjima u politici.

Doduše, dok govori o Crnoj Gori kao suverenoj europskoj državi, istodobno negdje drugdje izgovara o tome da je “Srbija najbliža Crnoj Gori”. Neki koji ga bolje poznaju kazat će da je nepredvidljiv, ali i vrlo ambiciozan, s velikim očekivanjima u politici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *