Učitavam...

Organizatori druge Bh. parade ponosa: Ni jedno ljudsko biće ne može živjeti ispunjen život među četiri zida

Pandemijski uslovi života za mnoge bh. građane i građanke ostat će obilježeni i zapamćeni po ograničavanju svakodnevnih životnih aktivnosti, sloboda, uskraćivanju ljudskih prava i socijalizacije, te nažalost nasilja u porodici koje je tokom pandemije bilo dodatno izraženo.

LGBTIQ osobe, s druge strane, svakodnevno bivaju prinuđene da različite segmente svog života žive upravo tako – ograničeno, bez slobode da budu ono što jesu, navodi se u saopćenju.

– Svjesni da naše društvo izgovaranjem kako mi, LGBTIQ osobe, trebamo da budemo ‘to’ u četiri zida, zapravo ne shvataju i ne razumiju šta predstavlja živjeti tako. Zbog toga želimo da ovom kampanjom i ovogodišnjim sloganom druge Bh. povorke ponosa poručimo da ni jedno ljudsko biće ne može živjeti ispunjen i sveobuhvatan život unutar četiri zida – poručuju iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

Ideja korištenja iskustava življenja tokom pandemije ima za cilj da na vrlo slikovit način barem dijelom pokaže šta znači živjeti životom LGBTIQ osobe u Bosni i Hercegovini. U videoklipovima koje su spremili organizatori povorke će biti prikazana iskustva svakodnevnog života LGBTIQ osoba, a koja se referiraju na ograničenost življenja u četiri zida tokom pandemije, policijskog sata i ograničenog kretanja.

– Ponavljamo i ponavljat ćemo naša iskustva, sve dok društvo, pojedinci i pojedinke, političari i političarke i predstavnici i predstavnice javnih institucija ne budu shvatili da je nemoguće živjeti potpunim životom u četiri zida, te da je odgovornost institucija, ali i društva, kreiranje sigurnog i ravnopravnog pristupa javnom prostoru, oslobođenog od straha i nasilja, gdje će svako moći živjeti svoje autentične živote – ističu iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

Dodaju da biti LGBTIQ osoba, kao i svaka druga osoba, znači ići u školu, na posao, družiti se sa prijateljima, imati partnera ili partnericu, osnovati porodicu, odlaziti na javne događaje, glasati, putovati, biti dio porodičnih okupljanja i sve ostalo što čini svakodnevnicu svih nas.

To znači da je nemoguće sve ovo živjeti u četiri zida. Zato kroz kampanju druge Bh. povorke ponosa naglašavaju da “četiri zida ne mogu značiti život”.

U medijskoj kampanji učestvuju građani, aktivisti i različite javne ličnosti, koji poručuju da “nije život četiri zida” i da niko nema pravo tako ograničavati nečiji život.

Cilj kampanje jeste približavanje stvarnosti koju žive LGBTIQ osobe.

– Pandemijska stvarnost oslikala je sve nemogućnosti života u četiri zida i upravo dijeljenjem iskustva koje su doživjeli naši sugrađani is ugrađanke i povezivanjem istog sa svakodnevnim životom LGBTIQ zajednice, želimo osvještavati značenja četiri zida, te kreirati atmosferu u kojoj su građani i građanke zajedno sa LGBTIQ osobama ujedinjeni protiv zajedničkog neprijatelja – četiri zida, te svoje zahtjeve za slobodom iznose zajedno – kažu iz Organizacionog odbora.

Navode da se kampanja može pratiti na web stranici povorkaponosa.ba, te na društvenim stranicama Bh. povorke ponosa – Facebook, Instagram, Twitter i Youtube.

– Problemi sa kojima se LGBTIQ osobe i sve marginalizovane grupe u društvu susreću ne bivaju izuzeti u vrijeme ekstremnih situacija kao što je trenutna pandemija. Naprotiv, ovakve ekstremne situacije samo pogoršavaju položaj istih. Zbog toga organizatori povorke naglašavaju da je i više nego neophodno i potrebno da građani budu podrška LGBTIQ osobama – navode iz Organizacionog odbora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *