Učitavam...

Otvoren državni zatvor, prvi zatvorenici na jesen

Zavod za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine otvoren je danas u Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu i prvi je zatvor na državnom nivou.

Ova institucija prve zatvorenike mogla bi primiti na jesen, ukoliko ne bude nepredviđenih problema, najavio je državni ministar pravde Jospi Grubeša, koji je zajedno sa šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom svečano otvorio zatvorske prostorije.

Grubeša je naglasio da je otvaranje zatvora strateški prioritet Ministarstva i da je zadovoljan urađenim poslom, iako su projekt od početka pratili brojni problemi.

No, istakao je, odgovoran angažman osoblja dao je rezultate.

– Nakon što zaposleni prođu obuku, očekujemo prijem prvih zatvorenika – rekao je Grubeša.

Sattler je poručio da efikasan rad državnog zatvora pomaže radu Suda i Tužilaštva BiH te doprinosi stabilnosti BiH.

– Generalna percepcija nekažnjivosti nanosi velike štete radu pravosuđa – naglasio je Sattler te dodao da je jasna važnost vladavine prava i da bez iskoraka na tome nema iskoraka ni na evropskom putu. Naglasio je i da su sredstva u ovaj projekt bez sumnje otišla na pravu adresu.

Realizacijom planiranog projekta BiH dobiva zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *