Učitavam...

Ovi insekti takođe mogu da naškode vašim ljubimcima

Svaka sezona ima svoje dobre i loše strane. Ljeto je u svakom slučaju prijatna sezona jer je duži svjetlosni dio dana, jer je prijatno i toplo, i samim tim nas mami da više vremena provodimo napolju, u prirodi.

Kao što mi volimo da se baškarimo pored vode, na suncu ili u hladu u dvorištu, u nekom parku ili u nekoj neurbanoj sredini, to prija i našim psima.

Jedna od nepovoljnih strana ove prijatne sezone jesu insekti. Muhe i komarci, prije svih. Danju napadaju muhe, a poslije zalaska sunca – komarci. Oni su dio prirodne ravnoteže i bez obzira na to što nam ne prijaju, oni su tu, oko nas. I veoma uporno ometaju naš mir.

Da je samo dosadno zujanje problem, vjerovatno bismo ih i zanemarili, ali našu na veliku žalost, oni mogu da budi uzročnici različitih oboljenja. Neka sami izazivaju ili, što je još gore, mogu da budu prenosioci različitih uzročnika manje ili više opasnih bolesti. Ali da krenemo redom.

Muhe

Muhe koje haraju tokom dana obično žive u sredinama gdje postoji mnogo organskog otpada. Mehanički mogu prenositi prljavštinu ali i neke uzročnike bolesti. Pošto su muhe insekti koji većinom nemaju aparat za sisanje krvi, samim tim one i ne ujedaju, ali zato imaju mogućnost lizanja površine.

Da bi napravile štetu na koži, tu već mora postojati neka povreda. Zato one obično u neke povrede polažu jaja, za šta se narodski kaže da je to mjesto „upljuvala muha”. Tu se s vremenom razvijaju larve koje se hrane tkivom.

Vjerovatno ste gledali neke krimi-serije u kojima naučnici na osnovu starosti larvi tačno procjenjuju starost povrede. Psi koji provode život pretežno napolju mogu imati rane na perifernim dijelovima tela, posebno na vrhovima ušiju.

Ovo je veoma uporna i dosadna povreda, jer iznova i iznova muhe dolaze da sisaju tečnost koja izlazi iz rane. Liječenje je dugotrajno, zasniva se na zaštiti perifernih dijelova tijela i korištenju raznih insekticida, lokalno i po cijelom telu. Ovo se obično događa psima u ruralnim sredinama, psima čuvarima ili onima koji žive u dvorištu na periferiji urbanih sredina.

Komarci

Komarci su još jedna pošast našeg vremena. Oni su prisutni rano ujutru ili neposredno posle zalaska sunca. Gdje je bujna priroda i ima stajaćih voda, ne postoji mogućnosti da ne bude komaraca. Imaju sisni aparat, razvijen za ubod i hrane se krvlju. U toku uboda ubrizgavaju supstancu koja slabi zgrušavanje krvi, na šta ubodena jedinka lokalno reaguje svrabom i otokom.

Pljuvačka komarca u neku ruku je i alergen i samim tim ubodena jedinka može da razvije alergiju na ubod komarca. Postoji niz različitih vrsta komaraca, a zbog klimatskih promena se smanjuje broj naših domaćih komaraca i na našoj teritoriji počinju da dominiraju razne suptropske i mediteranske vrste.

Vjerovatno su svima poznati čuveni tigrasti komarci, kojih je sve više i šire se ka sjeveru. Oni su prenosioci bolesti srčanog crva, koja je relativno nova u psećoj populaciji. Nažalost, zbog niskog procenta zaštite jedinki redovnim čišćenjem od parazita, bolest se izrazito brzo širi.

Svrab, otok, crvenilo

Svrab, otok, crvenilo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *