Učitavam...

Pljačka naftne industrije: Kako je BiH ostala i bez JUNAF-a i bez JANAF-a

Naselje Dretelj locirano je nekoliko kilometara sjeverno od centra Čapljine. Od ratnih dana ime mu prati zlokobno sjećanje na ratni logor HVO-a u kojem je tokom 1993. i 1994, godine zatvoreno i mučeno hiljade civila sa područja Hercegovine.

U Dretelju je do rata bilo locirano skladište goriva bivše JNA, uglavnom kerozina namijenjenog za potrebe letova sa mostarskog aerodroma. Nakon raspuštanja logora, postaje ratni plijen tadašnje HZ HB, tačnije pojedinaca iz rukovodećih struktura. Da je Terminal Dretelj u vlasništvu Federacije bio bi treći po kapacitetu, nakon Blažuja i Mostara. Pravno, ovaj terminal i pripadajuće zemljište je prema aktuelnoj dokumentaciji u vlasništvu Hercegovačke banke u likvidaciji, piše Žurnal.

Uzaludna su bila svojevremena nastojanja Vlade Federacije da preuzme imovinu Hercegovačke banke. Upad SFOR-a 2001. godine, potom međunarodna privremena uprava te otvaranje likvidacionog postupka 2012. godine pratile su povremene optužnice i suđenja sudionicima osnivanja i rada Hercegovačke banke, ali vlasništvo nad terminalom je ostajalo, dajući povod sumnji da će davno projektovana namjena (i vlasništvo) biti aktuelni tek u narednim godinama.

Žurnal je u svom filmu “Sokolovi” opisao genezu nastanka kriminalne mreže za izvlačenje budžetskog novca Hrvatske i Federacije BiH preko Hercegovačke banke, za privatne firme povezane sa Draganom Čovićem i njemu bliskim osobama iz HDZ-a BiH, kao i dijelom vojnog rukovodstva HVO-a.Kako je Hercegovačka banka dobila Dretelj u vlasništvo? Firmom “Monitor M” u čijem je sastavu bila “Hercegovina gradnja “ upravljao je Ljubo Česić Rojs. “Hercegovina gradnja” osniva firmu za trgovinu naftom “CroHerc AG”, koja gotovo besplatno koristi terminal u Dretelju uz saglasnost tadašnjeg ministra odbrane FBiH i predsjednika HDZ-a BiH Ante Jelavića. SDA i HDZ ni tada se nisu miješali u poslovanje „druge strane”.

U aprilu 1999. godine donesen je Pravilnik kojim je propisano da uvoznici nafte moraju imati veće skladišne prostore. Tako su eliminisani mali uvoznici i konkurenti, pa je CroHerc zahvaljujući „posjedovanju“ skladišta u Dretelju postao drugi po veličini uvoznik nafte u Federaciji i uglavnom je poslovao sa distributerima iz Slovenije.

Postojale su procjene da je budžet Federacije BiH prethodne 1998. godine samo od tri najveća uvoznika nafte „zakinut“ za 175 miliona maraka koje su „nestale“ u kolopletu različitih tumačenja carinskih propisa.

Tako je i CroHerc gomilao porezne dugove, a tek će 2013. godine zbog toga biti optužen direktor Marinko Planinić. Prvobitna presuda od 4 godine i 6 mjeseci zatvora i povrata 18 miliona maraka utajenog novca ukinuta je 2016. godine zbog navodne pogrešne procedure pri izuzimanju dokaza!?

U svakom slučaju, CroHerc je 2001. godine “izbačen iz igre”. Privremena upraviteljica Hercegovačke banke Toby Robinson je dug firme “Monitor M“ namirila aktiviranjem hipoteke nad terminalom Dretelj, koji je tako postao vlasništvo Hercegovačke banke.

Tih godina, u pozadini dešavanja sa akterima kriminalne mreže Hercegovačke banke i pripadajućeg im CroHerca, gdje su sive eminencije bili Ante Jelavić i Dragan Čović, svoje poslovanje razvija „INA BH“.

Nastala je preimenovanjem Inter-Ine i bila je u stopostotnom vlasništvu zagrebačke INE. Predsjednik Upravnog odbora bio je Jadranko Prlić, koji nije ostavljao tragove u brojnim finansijskim „poduhvatima“, kako privatnim tako ni onim dok je upravljao ovom firmom. Da bi preuzeli većinsko tržište, glavna smetnja bio je Energoinvest, odnosno njegova tadašnja firma-kćerka Energopetrol.

Nastala je preimenovanjem Inter-Ine i bila je u stopostotnom vlasništvu zagrebačke INE. Predsjednik Upravnog odbora bio je Jadranko Prlić, koji nije ostavljao tragove u brojnim finansijskim „poduhvatima“, kako privatnim tako ni onim dok je upravljao ovom firmom. Da bi preuzeli većinsko tržište, glavna smetnja bio je Energoinvest, odnosno njegova tadašnja firma-kćerka Energopetrol.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *