Učitavam...

Početak škole “u klupama”, da ili ne: Između straha od zaraze i života u “novoj normalnosti”

Mjesec pred početak školske godine u bh. entitetu Republika Srpska, a identična je situacija u cijeloj BiH, još se ne zna vraćaju li se učenici u školske klupe ili će se nastava odvijati online, odnosno da li će se koristiti takozvani kombinovani oblik školovanja.

Konačna odluka, potvrđeno je za Inforadar iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, trebalo bi da bude donesena do 15. avgusta i zavisit će od epidemiološke situacije izazvane pandemijom COVID-19, odnosno preporukama Instituta za javno zdravlje RS.

Dodala je da će Vlada RS učiniti sve da pripremi uslove da djeca 1. septembra nastavu započnu u školskim klupama, ali ako situacija bude nalagala drugačije „djelovat će se veoma fleksibilno s ciljem zaštite djece“. Trivić je podsjetila i na „značaj živog kontakta učenika i nastavnika tokom sticanja znanja, utvrđivanja gradiva, te rješavanja problema“.

„Možda ćemo u nekim mjesecima, kada se javlja sezonska gripa, biti u mogućnosti da radimo isključivo online nastavu, ali naša preferencija je kombinovani model koji ćemo predložiti Vladi na razmatranje“, dodala je Trivić.

Što se, pak, roditelja tiče, prije svega onih čija djeca pohađaju osnovnu školu, mišljenja u vezi s načinom izvođenja nastave su podijeljena. Na jednoj strani su oni koji smatraju da bi bilo pogubno djecu vratiti u škole ako se nastavi trenutna negativna epidemiološka situacija, jer bi bliski kontakti velikog broja učenika samo pogodovali bržem širenju koronavirusa, kako među učenicima i nastavnim osobljem, tako i van škola. Na drugoj strani je ona grupa koja je za slanje djece u školu i privikavanje na „novu normalnost koju diktira COVID-19“.

Damir Arsenijević, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli, ističe da su strahovi roditelja vezani za povratak djece u škole opravdani, jer vlast do sada nije pokazala da se u stanju nositi s novonastalom situacijom i dovoljno efikasno zaštiti građane od pandemije COVID-19. Stoga i ističe kako bi, „da ima dijete, zbog ukupne epidemiološke situacije svoje dijete ne bi slao u školu uz nastojanje da mu omogući alternativni način socijalizacije“.

Poručuje da odgovor na pitanje zašto se sada, kada broj zaraženih korona virusom u BiH bilježi gotovo eksponencijalni rast, razmišlja o povratku djece u školu, za razliku od marta i aprila kada je broj zaraženih bio neuporedivo manji a cijela država stavljena u svojevrsu izolaciju, trebaju dati predstavnici vlasti.

„Ali odgovor nećemo dobiti. Dođe li do širenja zaraze korona virusom među učenicima, nastavnim osobljem ali i porodicama, niko neće snositi odgovornost. Biće tu ujeo vuk kenjca, vidi kuku šta nam se desilo. Ali jedna je lekcija odavno naučena, a to je da niko ni za kakve smrti u ovoj državi ne odgovara. Jer se svi peru od odgovornosti. Znači, niko neće odgovarati jer se nepromišljeno donose odluke, umjesto da se dugoročno promišlja, djeluje se reaktivno, nema strategije. I to je najveći problem u ovoj zemlji“, ističe Arsenijević.

Vraćajući se na modele kako organizovati nastavu u novoj školskoj godini ističe da je ovo svima nama u BiH prilika za uvođenje nekog „hibridnog školovanja“.

„Nastava bi se trebala organizovati u što manjim grupama, povećati broj nastavnika, raditi na podizanju kvaliteta obrazovanja. Život se treba nastaviti, ali u kvalitetnijem obliku. Zato u ovoj situaciji treba vidjeti šta to ujedinjuje roditelje, a ne ono što ih na pitanju obrazovanja djece razdvaja“, rekao je Arsenijević za InfoRadar.

Roditelj iz Čelinca je poručio da njegova djeca neće ići u školu od septembra pošto-poto, „makar izgubili godinu ako nastave uopće bude, odnosno ukoliko nivo zaraze bude postojeći i ako se do tad drastično ne promijeni svijest u društvu koju uglavnom kreiraju teoretičari zavjera i FB nalozi koji ‘o koroni znaju sve’“. Istakao je i da je za njega neprihvatljivo da postoje i roditelji kojima su posao pa i plata važniji od zdravlja vlastite djece pa zbog toga i najavljuju da će tražiti mjesečne dodatke „ako im djeca budu opet morala pratiti online nastavu“

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *