Učitavam...

Poslovni uspjesi male porodice Izetbegović: Šta bi tek postigli da ih ima više?

Kada je početkom septembra jedna vremešna Sarajka dobila pripadajuću penziju i uz nju dodatak za usklađivanje, u rukama je imala tačno 558 KM. Znala je da će već u oktobru izgubiti dodatih 100 KM. Ali 558 KM bio je presedan kakav nije doživjela decenijama unazad. A i nema ih mnogo u domaćinstvu – samo ona i kćerka, piše Žurnal.info.

Mala porodica, reklo bi se.

Početkom tog istog septembra jedan privatnik u Visokom na posao je vratio troje ljudi. Njihove male porodice barem na tren su odahnule.

A onda su vidjeli i čuli da ne žive svi u takvom blagostanju kao oni.

Jedna skromna, mala porodica Izetbegović decenijama se, saznali su u TV nastupu Bakira Izetbegovića, zlopati baš tu, pored njih.

– Ima li neko u užoj i široj porodici Izetbegović da nije zaposlen – slušali su pitanje.

– Pazite, to je mala porodica – odgovorio je Bakir Izetbegović.

Porodica Izetbegović uglavnom preživljava na budžetskim jaslama. Oni koji nisu zaposleni u javnim institucijama ili organima vlasti, kroz svoje kompanije primaju milione KM budžetskog novca.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, predsjedavajući/delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, sa platom od blizu pet hiljada KM i mjesečnim dodatkom koji varira, a iznosi oko 700 KM (avgust 2019. – baza CIN-a), ima dvije sestre i, ne manje važno, dva zeta.

Sabina Berberović (rođena Izetbegović) sa suprugom Mirsadom Berberovićem prije osam godina osnovala je firmu Bihexo. Žurnal je već pisao da je Bihexo jedan od omiljenih dobavljača javnih kompanija. Bihexo je, primjera radi, samo sa sarajevskim ViK-om (Vodovod i kanalizacija) godinama sklapao ugovore vrijedne milione.

Bihexo je prošle godine imao promet od pet miliona KM. Samo Sarajevogas dao im je ugovore vrijedne stotine hiljada KM, a i dalje se dobro posluje sa ViK-om. Godišnje ViK-u prodaju opremu za višemilionske iznose. Primjeri tri zadnja vrednija ugovora: oktobar 2019 – ugovor od 900 hiljada KM. Novembar – 750 hiljada. Mart ove godine – blizu 600 hiljada.

Kćerka Sabine i Mirsada Berberovića Nađa Berberović-Dizdarević direktorica je Muzeja Alija Izetbegović – kantonalne javne ustanove u državnoj svojini. Osnovan je 2009. i tada preuzima kadrove, objekte i opremu na korištenje bivšeg depadansa Muzej Alije Izetbegovića – spomen soba koji je egzistirao u sastavu JU Muzej Sarajeva. Osim što se finansira dijelom iz budžetskih sredstava Muzej svake godine dobija razne poticaje od institucija i javnih preduzeća u državnom vlasništvu.

Ministarstava na kantonalnom i federalnom nivou, općina, BH Telecoma, BH Pošte… Tako je BH Telecom u jednoj od tranši za liječenje oboljelih od PTSP-a izdvojio 2.500 KM, pomoć osobama sa invaliditetom 10 hiljada, narodnoj kuhinji 5, ekološkom projektu zaštite i poribljavanja Une 12, a za adaptaciju i redizajn muzejske postavke u JU Muzej Alija Izetbegović – 25 hiljada.

Ministarstvo kulture i sporta Muzej podržava sredstvima za izdavanje časopisa Emanet, Federalno ministarstvo kulture redovno finansira međunarodnu likovnu koloniju Moj bijeg u slobodu koju organizuje Muzej.

Ministarstvo kulture i sporta Muzej podržava sredstvima za izdavanje časopisa Emanet, Federalno ministarstvo kulture redovno finansira međunarodnu likovnu koloniju Moj bijeg u slobodu koju organizuje Muzej.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *