Učitavam...

Prašović-Gadžo: Dodik nakon svih ovih godina nije naučio da je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata država

Po ko zna koji put, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom veoma svjesno, manipulativno i bahato komentiraju državno uređenje Bosne i Hercegovine, izjavila je generalna sekretarka SBB-a Sanela Prašović-Gadžo. 

Dodala je da je tužno da Dodik nakon svih ovih godina nije naučio da je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata država. 

– Da je država Bosna i Hercegovina u Dejtonu definirana kao država u kojoj postoje entitet Federacija BiH i entitet Republika Srpska, kao i Brcko Distrikt BiH. Entiteti nemaju osobnosti niti obilježja države. Oni su tek entiteti i postoje samo u okviru države Bosne i Hercegovine. Jednako tako, Vučoć bi morao znati da u državi Bosni i Hercegovini ne postoje “srpski”, “bosnjacki” kao ni “hrvatski” gradovi, općine i sela, a ni zaseoci, ni rijeke, ni planine. U državi Bosni i Hercegovini postoje naši lijepi gradovi. Vučić bi trebao da ih u prijateljskom duhu obiđe. Onda bi saznao da je Trebinje naš hercegovački lijepi grad – poručila je Prašović-Gadžo. 

Prema njenim riječima, u Trebinju je prije rata živjelo od 5.800 do 6.000 osoba koje možemo opisati kao bošnjačko stanovništvo, a danas tek njih oko 250 i to redom starijih ljudi. 

– Hrvata je u Trebinju bilo oko 1.200, a u samom gradu oko 400. Danas ih u gradu Trebinju živi oko 200. Navedene hiljade Bošnjaka i Hrvata koji nažalost više ne žive u Trebinju, iz njihovih kuća su protjerali Srbi. Neki su nažalost i ubijeni tokom rata. No, protjerivanje i ubijanje građana Trebinja koji su Bošnjaci ili Hrvati, nikako ne daje za pravo nekome, a pogotovo ne srbijanskom predsjedniku da grad Trebinje nazove srpskim. Posebice je to nedopustivo jer Vučić na taj nacin proklamuje da svi drugi (Bošnjaci, Hrvati, Jevreji, Romi, ostali) u Trebinju nemaju šta da traže – smatra Prašovi-Gadžo. 

Pozvala je predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da uputi javno izvinjenje svim građanima države Bosne i Hercegovine zbog današnje izjave o Trebinju. 

– Pozivam i savjetnike člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da mu objasne državno uređenje Bosne i Hercegovine kako više ne bi izjavljivao netačne informacije. To njegovo neznanje je zabrinjavajuće, a covjek je ipak član Predsjedništva BiH – zaključila je ona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *