Učitavam...

Predstavnici međunarodne zajednice pozdravljaju usvajanje Zakona o mirnom okupljanju u Brčko distriktu BiH

Misija OSCE-a u BiH, Ured visokog predstavnika, Delegacija EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH i ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, pozdravljaju današnje jednoglasno usvajanje Zakona o mirnom okupljanju od strane Skupštine Brčko distrikta BiH.

– Budući da smo, u proteklih nekoliko mjeseci, blisko sarađivali s Radnom grupom Vlade Brčko distrikta BiH koja je pripremila nacrt, usvajanje ovog Zakona vidimo kao potvrdu predanosti predstavnika vlasti Distrikta radu na unapređenju zaštite osnovnih prava i sloboda svojih stanovnika, imajući u vidu da su relevantni međunarodni standardi poštivanja ljudskih prava ugrađeni u Zakon.

Sloboda mirnog okupljanja je osnovno pravo putem kojeg se jačaju demokratske države i mi smo spremni pružiti pomoć svim drugim vlastima u BiH da unaprijede svoje zakonske propise, u skladu s evropskim i međunarodnim standardima. U ovom smislu, ističemo Zakon o mirnom okupljanju Brčko distrikta BiH kao važan primjer najbolje prakse i model zakona koji osigurava poštivanje ljudskih prava u ovoj oblasti – saopćeno je iz OSCE-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *