Učitavam...

Prosječna plata u RS-u 955 KM, a potrošačka korpa iznosi 1.923 KM

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u julu iznosi 955 KM i manja je za tri KM u odnosu na prosječnu platu isplaćenu u junu, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

U RS je najveća prosječna plata isplaćena u julu u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i iznosi 1.457 KM, a najniža isplaćena plata je u oblasti građevinarstva 666 KM.

Niske prosječne plate u julu primili su radnici u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije 705 KM, zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 779 KM, kao i radnici u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva, čija je prosječna plata u junu iznosila 719 KM.

Niske plate dobili su i zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja 738 KM, kao i u trgovini 730 KM.

Sindikalna potrošačka korpa u Republici Srpskoj u julu koštala je 1.923 KM, a prosječna plata od 955 KM pokrivala je sa 49,66 odsto.

Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, te odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice su najviše novca u julu trošile za nabavku prehrane 730 KM, za stanovanje i komunalne usluge 569 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 106 KM.

Nabavka obuće i odjeće u prošlom mjesecu koštala je 143 KM, higijena i njega zdravlja 91 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM.

Autor: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *