Učitavam...

Prva regionalna platforma će smanjiti jaz između startup kompanija i investitora

Nakon dugogodišnje karijere na tržištu Njemačke, Švicarske i Amerike, uspješni bh. poduzetnik Edwin Davis, odlučio je svoje bogato poslovno iskustvo uložiti u razvoj kompanije u rodnom Sarajevu. Findessa d.o.o. tako je počela poslovanje u maju 2020. godine, u jeku pandemije corona virusa. Tada su zaposlili 20 mladih ljudi, a do ovog trenutka radili su na razvoju regionalnog interaktivnog projekta koji za cilj ima organizovati sistemsko rješenje za umrežavanje startup kompanija sa investitorima.

Radi se o prvoj regionalnoj crowdfunding platformi Findessa Live, koja će svoju produženu djelatnost realizovati i kroz Findessa Live Show. Ovaj interaktivni projekat ima potencijal da osnaži startup ekosistem naše regije u kojem se nalazi nebrojeno mnogo mladih talenata sa perspektivnim poslovnim idejama, koji su se do sada oslanjali na sporadične prilike za razvoj svog poslovanja. Razgovarali smo sa osnivačem kompanije Findessa d.o.o., gospodinom Edwinom Davisom i saznali mnogo više o njemu, te o ovom inovativnom poduhvatu.

Koje je bilo Vaše prvo radno iskustvo?

Svoj put u poslovni svijet počeo sam sa samo 16 godina starosti. Bilo je to radno mjesto u jednoj banci u Düseldorfu, gdje sam prošao lični poslovni razvoj od najobičnijih zadataka, poput udaranja pečata, preko značajnijih zaduženja, sve do pozicija koje su sa sobom nosile visoki nivo odgovornosti.

Kako je izgledao Vaš prvi veliki poslovni uspjeh?

Prvi klijent u mojoj brokerskoj kući obavio je transakciju vrijednu 10 miliona dolara. Bila je to scena ravna onima koje gledamo u filmovima kad se glavnom liku ostvari „Američki san“. Ipak, moje ambicije nisu se vezale toliko za novac, koliko za otvaranje novih prilika, otkrivanje novih puteva, realizaciju novih ideja. Tako sam, nakon nekog vremena, svoje poslovanje transformisao u smjeru „private equity“ i „venture capital“, jer sam brzo uvidio koliko se svijet mijenja, te da je pred nama nova vrsta revolucije. 1994. godine sam sa partnerima napravio jednu od, u to vrijeme, rijetkih web stranica i shvatio da će internet promijeniti svijet.

Da li ste se kroz svoj poslovni put oslanjali na pomoć mentora, ili na svoju intuiciju?

Imao sam sreću da sam bio okružen profesionalcima koje sam mogao smatrati svojim mentorima, međutim, uvijek sam zadržavao pravo na svoj stav i odluke sam donosio prema tome.

Kako je nastala Findessa?

Findessa je mlad projekat, za koji volim reći da ima dvije stotine godina iskustva u zbirnom kapacitetu našeg tima. Nastala je kao rezultat moje želje da napravim jedan krunski projekat u svojoj karijeri, u kojem će biti objedinjeno svo moje iskustvo i svi moji afiniteti. Tako i ime kompanije predstavlja spoj finansija (FIN), Njemačke (DE), Švicarske (S) i Sarajeva (SA), koji su bili značajni u mom životu.

Zašto je Findessa smještena u Sarajevu?

Sarajevo sam odabrao iz emotivnih i racionalnih razloga. Sasvim je logično da me moje rodno mjesto uvijek privlačilo na povratak, ali pored toga, ja sam duboko uvjeren da je naša regija, pa tako i BiH puna ljudskih potencijala, nadprosječnog talenta i kreativnosti. Praznina koja razdvaja investitore i startupe na području Zapadnog Balkana je ogromna. Na Findessa Live platformi smo pronašli način kako da ih povežemo i tako izbrišemo prazninu. Tim ljudima nedostaje samo stabilna ekonomska baza kako bi se dalje razvijali. Ja želim da otkrijem ko su oni i da zajedno stvorimo stabilnu bazu.

Šta Vas je ohrabrilo da poduzmete takav korak, budući da je naša regija politički nestabilna?

Šta Vas je ohrabrilo da poduzmete takav korak, budući da je naša regija politički nestabilna?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *