Učitavam...

Rajo ostao bez posla zbog 20 eura mita

Granična policija BiH donijela je rješenje o prestanku radnog odnosa za policijskog službenika Jedinice granične policije Brčko Raju K.

Kako je saopćeno iz Granične policije BiH, tri hrvatska državljanina u vozilu Audi A5 pokušala su s hrvatskim osobnim iskaznicama 16. marta 2020. godine ući u BiH preko međunarodnog graničnog prijelaza Brčko.

Rajo K, koji je obavljao poslove graničnih provjera na ulazu u BiH, kazao im je da ne mogu prijeći granicu i ući u Bosnu i Hercegovinu ako na uvid ne pokažu putnu ispravu Bosne i Hercegovine te da zbog neposjedovanja putnih isprava Bosne i Hercegovine moraju platiti kaznu u visini od 300 maraka.

Državljani Republike Hrvatske zatražili su nazad svoje dokumente kako bi se vratili i otišli na drugi granični prijelaz, a na prijedlog policijskog službenika PGP-a Brčko Raje K. jedna od navedenih osoba u vozačeve dokumente stavila je 20 eura, koje je policijski službenik uzeo te im omogućio prelazak državne granice.

Tim je granični policajac počinio teže povrede službene dužnosti, postupio je suprotno Zakonu o policijskim službenicima BiH i prekršio odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, dodaje se u priopćenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *