Učitavam...

Rekordan broj zaraženih u Hrvatskoj, na primorju se uvode drastične mjere

Zbog najviše zaraženih na području Splitsko-dalmatinske županije (138), danas je lokalni Stožer predložio aktiviranje posebnih epidemioloških mjera, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema izvješću Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 814 obrađenih testova danas je zabilježeno 138 novooboljelih osoba. U Splitu su zabilježena 63, u Sinju 12, u Imotskom 10 slučajeva zaraze koronavirusom. Prosjek godina novooboljelih na području ove županije je do 35, a preko polovice novozaraženih su mlađe osobe između 20 i 30 godina starosti, izvijestio je dalmatinski Stožer.

Od 138 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije, 43 osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Načelnik Stožera Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić predložio je da se na području ove županije, zbog povećanja broja zaraženih, na snagu stave nove epidemiološke mjere koje bi stupile na snagu od ponoći i trajale bi narednih 14 dana. O aktiviranju mjera odlučit će Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Prema uputama dalmatinskog Stožera, na području cijele Splitsko-dalmatinske županije morat će se obavezno nositi zaštitne maske u svim zatvorenim prostorima u kojima su okupljene preko tri osobe, maske će biti obvezne u svim ugostiteljskim objektima, osim dok se konzumira hrana ili piće, predlaže se i zatvaranje rada teretana i fitness centara, održavanje sportskih natjecanja bez prisutnosti gledatelja. Održavanje vjenčanja i sprovoda ograničit će se na 50 osoba, s tim da je izražavanje sućuti na sprovodima zabranjeno, obiteljska okupljanja ograničit će se na do 20 osoba, zabranit će se karmine, a sva društvena, kulturna i vjerska okupljanja zahtijevat će zaštitne maske i fizičku distancu od dva metra. Zabranjuju se i posjete staračkim domovima i institucijama socijalne skrbi.

U Gradu Zagrebu u posljednjih 24 sata detektirano je 67 novooboljelih od koronavirusa, a u samoizolaciji je 119 osoba. Od 67 novih pozitivnih sedam ih je negativne anamneze, 18 ih se zarazilo na godišnjem odmoru, kod 13 njih je u epidemiološka obrada u tijeku i pet ih je uvoz iz BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *