Učitavam...

Roditelji prijavili pedofila, tužiteljica otišla na godišnji odmor

Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo krajem juna ove godine prijavljen je prvi slučaj seksualnog uznemiravanja desetogodišnje djevojčice od strane komšije. Ubrzo nakon toga roditelji još šestoro djece iz istog naselja prijavili su da je i njihovu djeca seksualno uznemiravala ista osoba, piše Žurnal.

Nezadovoljni reakcijom policije i tužilaštva, roditelji su se obratili redakciji Žurnala. Prema njihovim riječima, izjave koje su oni dali u MUP-u KS, dobila je na uvid porodica prijavljenog komšije. Također, roditelji sumnjaju da je jedan od inspektora, koji je razgovarao s njima, u srodstvu sa prijavljenim. Istovremeno, tužiteljica koja je trebalo da radi na tom predmetu, roditeljima je rekla da ide na godišnji odmor.

– Moja djevojčica je 25. juna izašla iz kuće da se igra. Kada se vratila, bila je uznemirena. Pitala sam je šta se desilo, a ona je rekla da ju je komšija dirao po intimnim dijelovima tijela. Suprugu sam odmah javila šta se desilo i on je otišao na policiju i sve prijavio. Nakon sedam dana smo pozvani u MUP, jer smo čekali psihologa koji je morao biti prisutan da bi uzeli izjavu od djevojčice, započinju priču roditelji desetogodišnje djevojčice iz Sarajeva.

– Dok sam davala izjavu, tu su bili prisutni inspektori F. D., E. K. i A. S. Dan nakon što je naš slučaj proslijeđen Tužilaštvu, kćerka čovjeka kojeg smo prijavili policiji došla je kod nas kući i počela da se izvinjava. Ja sam je tada pitala kako ona zna sve to što je navedeno u djetetovoj i našim izjavama? Odakle joj te informacije? Rekla mi je da ne može reći kako je došla do informacija, kažu za Žurnal Roditelji 1.

– Inspektor A. S. je ispitivao suprugu i mene. To se desilo drugog jula. Prva prijava je podnesena 25. juna, a drugog jula su nam najavili da će nas ispitivati. Znači, bio je upoznat o kojem slučaju se radi i svjesno je sjedio tu. Četvrtog jula se pojavljuje kćerka od prijavljenog, koja zna sadržaj naših izjava. Kasnije smo saznali da je taj inspektor u srodstvu sa tim čovjekom… Dobili smo video nadzor sa kuća u naselju gdje se vidi da je on dolazio kod tog čovjeka nakon što smo mi dali izjave u MUP-u.

Pet minuta prije nego što će doći policija koja je trebala privesti komšiju, po njega je došla hitna pomoć i on je sa pripremljenom torbom i u papučama prebačen u bolnicu, tvrde roditelji.

– Istog dana inspektor A. S. se pojavio u naselju i donio je nešto u tu kuću. Ja sam ga prijavio unutarnjoj kontroli MUP-a KS i predao sam snimke video nadzora, kažu Roditelji 1.

U razgovoru za Žurnal, Roditelji 1 kažu da su čekali da policija nešto uradi, ali nakon razgovora sa tužiteljicom, odlučili su da upozore komšije.

– Suprug je otišao u Tužilaštvo gdje mu je tužiteljica rekla da ne očekuje od predmeta previše, jer se ništa posebno nije dogodilo i da ona odlazi na godišnji. Tek kada se vrati sa godišnjeg, onda će se sve to rješavati. Mi smo tada odlučili da moramo upozoriti komšije, kako bi oni zaštitili svoju djecu. Tako sam otkrila da moja djevojčica nije bila jedina, kažu Roditelji 1.

U odgovoru na Žurnalov upit iz Kantonalnog Tužilaštva Sarajevo naveli su da provjeravaju navode iz prijave Roditelja 1.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo naveli su da je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu od građanina iz Sarajeva zaprimilo početni izvještaj o žalbi na postupke policijskog službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo A.S.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *