Učitavam...

Rođak pokušao silovati djevojku sa poteškoćama u razvoju

Na molbu Udruženja roditelja hendikepirane djece i omladine ‘Leptir’ iz Srebrenice objavljeno je saopštenje koje se odnosi na nedavni slučaj seksualngo uznemiravanja 20-godišnje djevojke sa poteškoćama u razvoju na području Bratunca.

Oni žele da se ovaj slučaj medijski proprati i upozori na ovakve i slične slučajeve i odnos institucija prema njima. Dana 15. jula 2020. godine, oko 14 sati u Bratuncu je izvršeno seksulano nasilje nad 20 – godišnjom R.M. , djevojkom sa poteškoćama u razvoju i umanjenim intelektualnim i fizičkim sposobnostima!

Navodi se to u saopćenju Udruženja roditelja hendikepirane djece i omladine „Leptir“, koje upozorava na ovaj stravičan slučaj.

„Osumnjičeni D. J. vukao je nasilno djevojčicu u obližnji šumarak iznad kuće. Ona je vrištala i njene krike i plač čuli su stric i majka. Stric, svjedok događaja, otrčao je prema mjestu odakle je dopirao plač, zatekao djevojčicu spuštene trenerke i gaćica, a nasilnika kako spušta pantalone“, navode iz ovoga udruženja.

Kako dodaju, obaviješteni su policija i tužilaštvo, izvršen ljekarski pregled i provedeni prvi koraci istrage.

Osumnjičeni i na djelu zatečeni počinilac nasilja zadržan je u policiji 24 sata i pušten na slobodu. M. R. je nakon izjave policiji i ljekarskog pregleda puštena kući.

„Silovanje je spriječeno na vrijeme i dalja zaštita je izostala. Za sve se život vratio u normalu, ali porodica i građani Bratunca s pravom se pitaju da li je to sve što može da se uradi za zaštitu djevojke sa invaliditetom, žrtve pokušaja silovanja. I kako da svi nastave normalan život u istuaciji kada i počinilac silovanja živi na nekoliko metara od njihove kuće“, pitaju se iz udruženja „Leptir“.

Kako dodaju, porodica i njihove komšije krajnje su uznemireni.

„Otac i majka se plaše kako će reagovati kad ga sretnu, plaše se za sigurnost svoje djece. Žive u izolaciji, dok se nasilnik slobodno šeta oko njihove kuće. Sklon je alkoholu i agresivan.“, navodi se dalje u saopćenju.

Ovaj slučaj još jednom je pokazao da žena sa invaliditetom u sistemu nema. Kada su žrtve teških krivičnih dijela, što pokušaj jeste, krivično-pravna zaštita za njih je ista kao i za druge žrtve.

„Sa djevojkom uzrasta djeteta nije razgovarao stručnjak psiholog, koji zna kako i sa kojom metodom se uzima iskaz od djece sa poteškoćama u razvoju. Strahove porodice od ponavljanja nasilja niko nije uzeo u obzir. Kao žrtve zločina nemaju socijalna ni posebna zdravstvena prava i izjednačene su sa zdravim punoljetnim žrtvama silovanja koje su također zaštićene, novodi se dalje u saopćenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *