Učitavam...

Rok za povratak Slovenaca iz Hrvatske u subotu ili nedjelju

Krajnji rok da se Slovenci vrate iz Hrvatske bez odlaska u karantenu je subota ili nedjelja navečer, izjavio je u utorak visoki slovenski dužnosnik dodajući da će konačnu odluku o tome vlada donijeti u četvrtak.

Slovenski turisti se nakon upozorenja vlade polako vraćaju kući, a preostalima će se dati nekoliko dana, rekao je glasnogovornik vlade za covid-19 Jelko Kacin na konferenciji za novinare.

Kao krajnji rok za povratak bez odlaska u karantenu naveo je ponoć u subotu ili ponoć u nedjelju, prenosi Hina.

Prema podacima hrvatske strane, u Hrvatskoj trenutno boravi oko 160.000 Slovenaca.

Od 27 zaraza u Sloveniji u posljednja 24 sata, iz Hrvatske ih je uvezeno najviše, osam, a ostali su došli su iz Austrije, BiH, Španij i s Kosova, naveo je Kacin.

Slovenski epidemiolozi preporučuju vladi obaveznu karantenu za sve koji se vraćaju s ljetovanja u Hrvatskoj zbog loše epidemiološke situacije u toj zemlji.

Kacin je kazao da u Hrvatskoj broj novih zaraza “strmo raste” i da je sve više “uvezenih” slučajeva što negativno utječe na epidemiološko stanje u Sloveniji, gdje početkom rujna počinje škola.

Kao najveće izvore infekcija u Hrvatskoj naveo je noćne klubove koje posjećuju mladi koji i kada se prijave epidemiolozima “taje” svoje kontakte, a prije toga zaraze više ljudi.

Pozivajući se na slovenski Institut za javno zdravlje, kao osobito rizične naveo je noćne klubove na Pagu (Zrće), u Vodicama, Biogradu na moru, Makarskoj i na Hvaru.

Kao relativno sigurnu destinaciju istaknuo je Istarsku županiju, ali nije rekao da će biti izuzeta od novih mjera. I za granične županije je ocijenio da su većinom u “zelenoj” epidemiološki sigurnijoj zoni.

Kako bi osigurala siguran povratak svojih građana iz Hrvatske, Slovenija će krajem sedmice uvesti maksimalan broj ulaznih kolona na graničnim prijelazima.

No, neće biti popuštanja prema onima koji se jave na granicu nakon ponoći u subotu ili nedjelju i svi takvi pa i ako se nalaze u koloni dobivat će upute o obaveznoj karanteni, rekao je Kacin.

Autor: Fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *