Učitavam...

Saradnja “Kamira” i HDZ-a kao partijsko-poslovna saradnja na račun javnog novca

Agencija Kamir d.o.o. Široki brijeg je agencija koja se bavi pružanjem usluga tehničke zaštite. I pružali su usluge tehničke zaštite godinama unazad, i to često javnim ustanovama, preduzećima i institucijama. Na čelu ove agencije se nalazi Miro Gugić, piše Infoveza.

Već 10 godina njihovi vjerni klijenti su Centralna banka BiH, JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, Ministarstvo bezbjednosti, Granična policija BiH, SKB Mostar, Federalni agro-mediteranski zavod Mostar, Regulatorna komisija za električnu energiju u FBiH -FERK Mostar, Opštna Kakanj, Služba za zajedničke poslove institucija BiH Sarajevo, J.P. Međunarodna zračna luka-aerodrom Mostar d.o.o. Mostar, JU Federalni zavod MIO/PIO Mostar, Ministarstvo unutrašnjih poslova ŽZH Ljubuški, JP Autoceste FBiH, d.o.o. Mostar, Opština Neum, Uprava za indirektno oporezivanje u BiH, Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH Mostar itd.

HDZ glavna spona između “Kamira” i raspisanih tendera?!

Godinama unazad Gugićev “Kamir” uspješno sarađuje sa JP Autoceste FBiH, d.o.o. Mostar. Posljednji unosan ugovor potpisan između “Kamira” i Autocesta je težak gotovo 200.000 KM. Za ovaj novac Gugićeva firma obavlja usluge proširenja, nadogradnje i održavanje sistema videonadzora na naplatnim mjestima i COKP-ovima. Ugovor za navedeni posao je potpisan 16.3., a isti dan je potpisan još jedan ugovor u vrijednosti od 68.940,00 KM bez PDV-a za javnu nabavku “Dogradnja sistemskih NVR rješenja”.

U maju 2017. godine Ivica Ćurić i Marin Jelčić imenovi su za izvršne direktore u JP “Autoceste”. I jedan i drugi su kadar HDZ-a.

Ivica Ćurić je nekadašnji HDZ-ov ministar za rad i socijalna pitanja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, ali i vlasnik privatne građevinske firme “NBI ĆURIĆ d.o.o.” iz Žepča, za koju se sumnja da je, prema pisanju Patrie, uzela više od 20 miliona KM kredita kod tadašnje Hypo Alpe Adria na lizing, s namjerom da novac ne bude vraćen, već da Ćurić i nekoliko drugih osoba za sebe nezakonito pribave materijalnu korist.

Prema podacima sa portala javnih nabavki i portala akta.ba, od imenovanja nove uprave 2017. godine (među kojom je i HDZ-ov kadar) pa do danas, između Autocesta FBiH i Agencije “Kamir” potpisano je ukupno 9 ugovora. Ukupna vrijednost svih potpisanih ugovora u navedenom periodu iznosi 655.145 KM bez PDV-a.

Ono što je, takođe, zanimljivo jeste činjenica da je “Kamir” u većini slučajeva bio jedini ponuđač, što je dosta olakšalo saradnju sa Autocestama.

“Kamir” je u posljednjem periodu i čest isporučilac usluga Ministarstvu unutrašnjih poslova Vlade Hercegbosanske županije. Ministar MUP-a Kantona 10, Darinko Mihaljević kadar je partije HDZ BiH, a široj javnosti je poznat po zapošljavanju svoje rodbine mimo konkursa, ali i po tome što je svoju djecu prijavio za stipendiju za socijalno ugrožene u Hrvatskoj.

Ovaj “siromašni ministar” siguran je u svojoj fotelji, jer je njegov vrhovni poglavar Dragan Čović odlučio da ga neće mijenjati i da će “ministrovati” do narednih izbora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *