Učitavam...

Šestomjesečni prihod ZZO ZDK manji za 15,1 milion KM

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona uprihodio je u prvih šest mjeseci ove godine 87.497.157 KM ili 15.170.843 KM, odnosno 14,8 posto manje od plana za taj period – potvrdio je Feni direktor te ustanove Omer Škaljo.

To je i za 6.814.875 KM ili 7,2 posto manje prihoda nego u istom periodu prošle godine. Kako 98,7 posto prihoda te ustanove čine prihodi od obaveznog zdravstvenog osiguranja, jasno je da je pandemija koronavirusa te gubitak posla nekoliko hiljada radnika i u tom kantonu utjecala na poslovanje i te ustanove.

Za prvih šest mjeseci, najavljuje, sve obaveze prema zdravstvenim ustanovama bit će isplaćene u dogovorenom iznosu, ali je u planu izrada rebalans budžeta. Očekuje se da će zbog pandemije koronavirusa te smanjene privredne aktivnosti, prihodi biti manji od plana sve do kraja godine.

-Procjene su da će do kraja godine ukupan gubitak biti oko 30 miliona KM pa se moramo prilagođavati, da ne bismo došli u probleme pa da u zadnjem kvartalu ne možemo isplaćivati tranše ustanovama. Zato ćemo s Ministarstvom zdravstva i direktorima svih 19 ustanova koje se finansiraju iz našeg budžeta probati pronaći kompromis. Ukupan plan budžeta za 2020. godinu iznosi 205 miliona KM – ističe Škaljo.

Uštede će pokušati ostvariti u segmentu kontrole propisivanja lijekova sa esencijalne liste, ali ne i na štetu pacijenata. U tome će, podvlači, morati imati podršku zdravstvenih ustanova, jer problem je “što 10-ak ljekara za više od 300 posto propisuju recepata za lijekove nego što u prosjeku propisuju njihove kolege“.

Kako je napomenuo, taj trošak pada direktno na teret Zavoda, a ne ustanova u kojima rade ti ljekari. ZZO ZDK, koji trenutno u evidenciji ima oko 330 hiljada osiguranika, u ovu je godinu i inače ušao sa jedan posto manje osiguranika nego prošle godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *