Učitavam...

Službena reakcija Tužilaštva na tekst o privatnoj tužbi glavne tužiteljice

Nakon što je “Oslobođenje” objavilo priču o tužbi glavne državne tužiteljice Gordane Tadić za nadoknadu troškova smještaja, iz Tužilaštva su u zvaničnom e-mailu institucije kazali kako navodi o privatnoj tužbi Tadić nisu tačni, te da će glavna tužiteljica podnijeti tužbu za klevetu protiv autora članka Avde Avdića, kao i medija koji su prenijeli njegovu priču, ukoliko nakon objave demantija ne bude uklonjen, piše BIRN.

Saopštenje s istim sadržajem objavljeno je na zvaničnoj internet stranici. Kako se radi o privatnoj tužbi glavne tužiteljice, odluku Tadić da reaguje sa zvanične pozicije Mehmed Halilović, novinar i bivši ombudsmen za ljudska prava, smatra neprimjerenim korištenjem položaja i istovremenim pritiskom na medije.

Kao nosilac visoke javne dužnosti glavna tužiteljica BiH, prema riječima Halilovića, nema pravo da koristi instituciju Tužiteljstva i da prijeti medijima da će podići privatnu tužbu za klevetu ukoliko ne uklone informacije koje joj ne odgovaraju.

“Umjesto da traži ispravku eventualnih netačnih navoda u objavljenim informacijama, službeno upozorenje medijima preko službenih kanala Tužiteljstva nije ništa drugo do zloupotreba javnih ovlaštenja i u suštini je protivno osnovnim pravima i dužnostima koji su propisani u zakonima o zaštiti od klevete. To jeste istovremeno i pritisak na medije koji je neprihvatljiv u demokratskom društvu”, smatra Halilović.

Tužilaštvo je u saopštenju dan nakon teksta “Oslobođenja” navelo da navodi o navodnim nezakonitostima prilikom isplate potraživanja za troškove smještaja Gordane Tadić nisu tačni i da predstavljaju “providni pokušaj osvete zbog nekoliko predmeta sistemskog kriminala i korupcije, koje je Tužilaštvo BiH pokrenulo i procesuira u posljednje vrijeme”.

U saopštenju Tužilaštva navedeno je da će tužiteljica podnijeti tužbu za klevetu protiv autora članka i medija koji su prenijeli sadržaj ukoliko se tekstovi ne povuku.

Prema Zakonu o zaštiti od klevete u Federaciji, javnom organu nije dozvoljeno da podnese zahtjev za naknadu štete zbog klevete.

“Javni službenik može privatno i isključivo u ličnom svojstvu podnijeti zahtjev za naknadu štete”, stoji u zakonu.

Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica “Oslobođenja”, reakciju Tužilaštva doživila je kao pritisak na medij koji je objavio tekst.

“Ono što je jako važno reći jeste da to nije manir samo Gordane Tadić. To je manir vlasti u Bosni i Hercegovni da sve ono što dozvoljavaju sebi, bez obzira je li to zloupotreba, je li to bahato i lagodno ponašanje, ne dozvoljavaju medijima i ponašaju se kao da mi zapravo ne trebamo raditi svoj posao, nego još trebamo i dokaze koje inače skupljamo radeći takve tekstove, trebamo još i kriti”, kaže Selimbegović.

Neodvajanje privatnog od službenog u saopštenju Tužilaštva BiH nije iznenađenje za Ivanu Korajlić, izvršnu direktoricu organizacije Transparency International u BiH. Ona navodi kako glavna tužiteljica sebe unazad nekoliko godina poistovjećuje s institucijom koju vodi. Tadić je ranije koristila svoju poziciju da se obračunava sa pojedinim neistomišljenicama, posebno onim koji su iznosili kritike na njen kao i na rad Tužilaštva BiH, kaže Korajlić.

“U ovom slučaju ponovno vidimo nastavak prakse gdje se čak i na zvaničnoj stranici Tužilaštva BiH, u zvaničnom saopštenju istupa u njeno ime kao pojedinca, također najavljuju određeni obračuni. To zapravo znači da je cijela institucija zarobljena ličnim interesima glavne tužiteljice koja već, ne prvi put, koristi svoju poziciju za lične obračune protiv pojedinaca koji u nekom političkom ili ličnom smislu nisu podobni i iznose kritike na rad tužilaštva i njen kao glavne tužiteljice”, kaže Korajlić.

U svom saopštenju Tužilaštvo je izričito navelo da medijski izvještaj nije tačan i da informacije objavljene u “Oslobođenju” nisu istinite. Prije nego što je to uradilo, Tužilaštvo BiH trebalo je prvo da istraži slučaj, smatra advokatica Tatjana Savić.

“Ne ulazim u to je li to istinito ili nije. Ali neko tužilaštvo je moralo da provjeri istinitost tih navoda prije nego se izađe sa saopštenjem da nije tačno. Prvo su se morale uraditi provjere. Ovi danas napisali, ovi sutra rekli netačno”, kaže Savić.

“Ne ulazim u to je li to istinito ili nije. Ali neko tužilaštvo je moralo da provjeri istinitost tih navoda prije nego se izađe sa saopštenjem da nije tačno. Prvo su se morale uraditi provjere. Ovi danas napisali, ovi sutra rekli netačno”, kaže Savić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *