Učitavam...

Šumsko privredno društvo ZDK na tri mjeseca ponovo zapošljava 280 radnika

Šumsko privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona vratit će od 3. augusta na posao 280 radnika, uglavnom onih kojima su 13. aprila ove godine istekli privremeni ugovori o radu, najavio je u izjavi za Fenu direktor tog preduzeća Jasmin Devedžić.

Napominje da su na konkurs, koji je raspisan još početkom godine, ali su zbog pandemije koronavirusa cjelokupnu konkursnu proceduru prijema bili obustavili 20. marta, javilo oko 400 osoba.

Radnici kojima su u aprilu istekli ugovori o radu bili su angažirani na duži period, odnosno na godinu dana, ali su im ugovori bili produženi i na dodatnih četiri mjeseca.

– Sada, kada im isteknu ovi, tromjesečni ugovori, njihov će daljnji angažman zavisiti od stanja na tržištu i finansijskih pokazatelja. Stanje je jako teško, jer mi živimo od vlasitog prihoda, a smanjena je potražnja za našim drvnim sortimentima. Naši partneri imaju problema ili uopšte ne mogu izvoziti u inostranstvo pa trenutno radimo sa samo na nekih 60 posto kapaciteta u odnosu na plan – navodi Devedžić.

Nadali su se, kaže Devedžić, da će zbog toga dobiti podršku Vlade ZDK iz “korona zakona”, ali to se nije desilo. Nada se da će tržište oživjeti te da će biti u prilici da, uz 630 stalno zaposlenih, a nakon isteka tromjesečnih ugovora, zadrže i 280 radnika koji su primljeni na određeno te koji će početi raditi 3. augusta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *