Učitavam...

Svim obrazovnim institucijama u BiH na raspolaganju INZ-ova elektronska brošura

Timovi Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) će u periodu od ponedjeljka, 31. augusta, posjetiti sve sve škole na području Zeničko-dobojskog kantona, a do tada bi trebali da budu provedene preporučene preventivne higijenske mjere, izrađeni planovi na osnovu prijedloga i metodologija koji su školama dostavljeni, te da time započne uspostava sistema biosigurnosti i samokontrole u kontekstu COVID-19.

– Proljeće ove godine i pojava novog koronavirusa COVID-19 je donijelo mnoge promjene u društvu općenito, pa tako i u odgojno-obrazovnom sistemu. Mi u INZ imamo zakonsku, profesionalnu i moralnu obaveznu da pomognemo odgojno-obrazovnom sektoru kantona na čijem području ima ingerencije, ali i damo savjete, preporuke i instrukcije mnogo široj populaciji. Ponovno otvaranje školskih objekata predstavlja veliku odgovornost, te je neophodna uska saradnja između zdravstvenog i odgojno-obrazovnog sektora – ističe načelnik Službe za školsku higijenu INZ Nino Hasanica uoči početka nove školske godine.

Kako ističu iz INZ, potrebno je da svaka škola formira tim iskusnih zaposlenika, među kojima mora biti osoba koja ima odgovornosti i ovlaštenja da donosi odluke, koji treba da uoči rizične tačke koje zaposlenici škole poznaju i prepoznaju, i mjere u svrhu sprečavanja pojave i širenja zaraze, a koristeći ranije objavljenu i školama dostavljenu “Proceduru za rad odgojno-obrazovnih ustanova – vodič za unapređenje biosigurnosti u kontekstu COVID-19”.

– Sve odluke, svi procesi moraju biti usklađeni sa radom, aktivnostima, resursima, kadrom, opremom, objektima, navikama u školama. Njih je nemoguće da iko poznaje bolje od samog školskog osoblja. Bitno je i znati da smo školama uputili jedan obiman dokument nazvan “Škole i COVID-19” koji sadržava metodologiju izrade plana za uspostavljanje i održavanje sistema biosigurnosti u školama u kontekstu COVID-19, plana samokontrole ili kriznog plana pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19 – naglašava Hasanica.

Dokument “Škole i COVID-19” je objavljen i na oficijelnoj web stranici Instituta inz.ba.

– Očekujemo da nam škole na naš email ili u direktnom susretu sa timovima naših zaposlenika dostave planove onakve kakvu su oni napravili, te imena osoba u timovima. Ono čega svi trebaju biti svjesni je da niti jedan sistem nije idealan i nemoguće je u potpunosti spriječiti prenos infekcije, ali zajednički možemo učiniti sve u našoj mogućnosti da rizik smanjimo na minimum, te učimo na iskustvu i kontinuirano poboljšavamo sistem biosigurnosti- kaže Hasanica, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Direktan link za preuzimanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *