Učitavam...

“Tjeraju nas iz Sarajeva, Banje Luke, Velike Kladuše i Bihaća, nigdje nas neće”

“Već tri dana nisam ništa jeo”, kaže Abdulah Halid iz Maroka jedan od migranata koji se trenutno nalaze na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

On je prije nekoliko dana iz Banjaluke krenuo prema Bihaću. U Bosanskoj Otoci, na jugozapadu Bosne i Hercegovine, ga je zaustavila policija, sa još 200 migranata, koji trenutno borave na ‘ničijoj zemlji’ i bez ikakve pomoći.

“Dovezli su nas autobusom iz Banjaluke i ostavili na ovom području. Želio sam doći u Unsko-sanski kanton, jer je lakše preći granicu. Međutim, više nigdje nismo dobro došli. Tjeraju nas iz Sarajeva i Banje Luke, kao iz Bihaća i Velike Kladuše. Trenutno nas je privela i na ovo područje dovela policija Republike Srpske. Ne želim ostati ovdje, a u mojoj državi je sav život stao”, ispričao je Halid Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Nove kantonalne mjere

Vlasti Unsko-sanskog kantona (USK), jedan od deset kantona Federacije BiH, 19. augusta donijele su odluku o zabrani ulaska i prevoza migranata na teritoriji ovog kantona.

Ministarstvu unutrašnjih poslova USK je naloženo da se formiraju policijski punktovi na ulazu u kanton, gdje će se vršiti kontrola autobusa.

“Osim toga, zabranjuje se svaka vrsta prevoza migranata, kako iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine, tako i unutar kantona”, izjavio je Mustafa Ružnić, predsjednik kantonalne vlade, nakon sjednice Operativne grupe USK.

Operativna grupa, koju čine predstavnici vlasti i policije USK, su donijeli odluku i o hitnom izmještanju migranata koji se nalaze na ulicama, napuštenim objektima, privatnim smještajima i drugim mjestima.

Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove je naloženo da, u saradnji sa MUP-om, vrši inspekcijske nadzore onih koji pružaju smještajne usluge migrantima.

Pored toga, migrantima je, navedeno je u odluci, ograničeno i kretanje van kampova.

Policija migrante zaustavlja na međuentitetskoj liniji između Republike Srpske i Federacije BiH, ne dozvoljavajući im dalji put prema Bihaću i Velikoj Kladuši, na zapadu Bosne i Hercegovine.

U Crvenom krstu Unsko-sanskog kantona kažu za RSE kako trenutno pripremaju mobilne timove kako bi pružili pomoć migrantima na ovom lokalitetu.

“Danas (ponedjeljak, 24. august) će se tamo pojaviti timovi kako bismo ljudima podijelili lunch pakete i vodu. Od policije ćemo tražiti da nam obezbijediti bezbjednost, jer su migranti isfrustrirani ovom odlukom”, ističe Husein Klič, predsjednik Crvenog krsta Unsko-sanskog kantona.

Zaustavljeni i migranti koji su krenuli iz Sarajeva

Zaustavljeni i migranti koji su krenuli iz Sarajeva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *