Učitavam...

Trenutna epidemiološka situacija izuzetan izazov za javno zdravstvo

Prof. dr. Maida Mulić iz Tuzle izjavila je za Fenu da se u dosadašnjem djelovanju i borbi sa koronavirusom u Tuzlanskom kantonu izuzetno dobrom pokazala uigranost i povezanost higijensko-epidemioloških službi međusobno te sa Zavodom za javno zdravstvo.

Mulić, specijalista socijalne medicine sa organizacijom i ekonomikom zdravstva i bivša direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK, smatra da u tom smislu također treba navesti svakodnevnu saradnju s odjelom mikrobiološke dijagnostike Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) Tuzla.

– Podrška nezdravstvenog sektora, prvenstveno Kantonalne uprave civilne zaštite, MUP-a TK, inspekcija, NVO, Emausa i Crvenog križa TK je nešto što je vrijedno respekta i što je umnogome olakšalo rad na terenu, prvenstveno karantinima, ali i u pogledu nabavke zaštitne opreme i dezinekcionih sredstava – rekla je također Mulić.

Otežavajući je, pak, nedostatak javno-zdravstvenih djelatnika, prvenstveno epidemiologa te uposlenih sanitarnih inžinjera, koji su prva linija odbrane i smanjenja tereta na UKC.

Nedostaje i inspekcijskog kadra, ističe Mulić, veoma značajnog u kontroli provođenja preporuka i naredbi.

– Insuficijentnost kadra u higijensko-epidemiološkim službama, u odnosu na brojnost stanovnika kojima treba pružiti uslugu i pravovremenu informaciju, zahtijeva određene organizacione promjene unutar domova zdravlja te upošljavanje dodatnog osoblja. Prvenstveno bi trebalo formirati funkcionalne call-centre i informacione punktove, putem kojih bi se smanjio pritisak, uzaludno telefonsko pozivanje. Putem call-centara bi se diseminirale informacije ka higijensko-epidemiološkim službama, porodičnoj medicini, inspekciji, te davali savjeti i upustva za daljnje postupanje. Rad COVID ambulanti se mora kadrovski ojačati u cilju smanjenja čekanja, brže dijagnostike i terapije. Organizacione promjene unutar bolničkog segmenta trebaju pojednostaviti ulazak pacijenta u bolnicu te rasteretiti djelatnike Infektivne klinike UKC-a – kazala je Mulić.

Put pacijenta koji je pod sumnjom da je u kontaktu s koronavirusom vodi preko primarne zdravstvene zaštite, tačnije higijensko-epidemioloških službi domova zdravlja.

Naime, preporuke i naredbe kriznih štabova federalnog i kantonalnog ministrarstva zdravstva imaju za cilj da pacijent ostaje u kontaktu sa što manjim brojem ljudi. Telefonski se ostvaruje kontakt s ljekarima higijensko-epidemioloških službi domova zdravlja, koji na osnovu simptoma i epidemiološke ankete određuju prioritete za testiranje na COVID i ko je u potrebi za izolacijom.

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona je imao i ima koordinairajuću i savjetodavnu ulogu, kako za ljekare u domovima zdravlja tako i za sve mjere u borbi protiv zaraznih bolesti koje se provode u populaciji, kao što su bili npr: nadzor aerodroma, otvaranje i vođenje karantina, nadzori nad obdaništima, radnim kolektivima te sada školama.

Higijensko-epidemiološke službe su također spona s ljekarima porodične medicine u pogledu otvaranja bolovanja te sanitarnom inspekcijom u pogledu izdavanja rješenja za izolaciju. Svako pogoršanje simptoma se prijavljuje higijensko-epidemiološkoj službi i mobilnim timovima, ovisno o načinu organiziranja domova zdravlja.

U slučaju pogoršanja simptoma, pacijenti bivaju pregledani i tretirani od mobilnih timova i timova porodične medicine. Sljedeća karika je Infektivna klinika UKC-a Tuzla te odjela mikrobiološke dijagnostike.

S obzirom na karakteristike bolesti, njenu zaraznost, veoma je bitna lična zaštitna oprema zdravstvenih radnika, što predstavlja izuzetno opterećenje u radu budući da je riječ o strogim protokolima oblačenja i da zdravstveni djelatnik cjelodnevno bude u toj opremi.

Svi pacijenti kojima se pogoršaju simptomi, a ne mogu biti više liječeni u okviru domova zdravlja, postaju pacijenti COVID bolnice u UKC-u.

Trenutna epidemiološka situacija je izuzetan izazov za segment javnog zdravstva, tj. Zavod za javno zdravstvo i epidemiologe u domovima zdravlja u kontekstu pravovremene detekcije inficiranih, kontrole izoliranih, ali i provođenja mjera i naredbi s ciljem što manjeg obolijevanja, odnosno masovnosti.

Trenutna epidemiološka situacija je izuzetan izazov za segment javnog zdravstva, tj. Zavod za javno zdravstvo i epidemiologe u domovima zdravlja u kontekstu pravovremene detekcije inficiranih, kontrole izoliranih, ali i provođenja mjera i naredbi s ciljem što manjeg obolijevanja, odnosno masovnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *