Učitavam...

Trgovina mjestima u biračkim odborima – mehanizam za krađu glasova (VIDEO)

Milomir Milošević iz Jasenice na Facebooku je od 2012. godine označavan na fotografijama okupljanja članova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u ovom mjestu kod Zvornika.

Ove godine Milošević je i kandidat SNSD-a na spisku za Gradsko vijeće u Zvorniku za izbore koji su planirani za sredinu novembra.

Tokom izbora održanih u BiH 2016. godine, na spisku članova biračkog odbora u mjestu Jasenica kao zamjenik predsjednika bilo je navedeno ime Milomir Milošević, ali je to bilo ispred druge stranke, tuzlanske Partije demokratske akcije (PDA).

On nije želio govoriti za BIRN BiH, ali njegov stranački kolega Lazar Prodanović, koji je potpredsjednik Gradskog odbora u Zvorniku, kaže da je Milošević dugogodišnji aktivista stranke i da ne zna kako se njegovo ime našlo na spisku članova biračkog odbora ispred druge stranke.

Prodanović navodi da pretpostavlja da se radilo o razmjeni između SNSD-a i PDA za mjesta u biračkim odborima, u odnosu na lokacije na kojima stranke očekuju da će imati glasova.

“Moguća je sljedeća varijanta, da recimo PDA ustupi mjesto članovima biračkih odbora u Jasenici, tom mjesnom odboru koje je jednonacionalno, a da je SNSD ustupio mjesto članu biračkog odbora u gradu gdje je apsolutno biračko tijelo bošnjačko”, kaže Prodanović.

Iz PDA su za BIRN BiH u telefonskom razgovoru rekli da oni ne učestvuju u razmjeni mjesta u biračkim odborima i da za nešto takvo nisu imali interesa u Zvorniku.

“Ne znam ja da li je [Milošević] član SNSD-a, znam da je Srbin”, kazao je Senad Alić, predsjednik Kantonalnog odbora PDA TK-a.

Na nizu biračkih mjesta u Zvorniku neki od kandidata imali su 100 posto takozvanih preferencijalnih glasova. Stručnjaci takav rezultat u stvarnosti smatraju nemogućim. Zvornik je grad u kojem je na Općim izborima 2018. godine na 64 od 80 i nešto biračkih mjesta bilo slučajeva da su kandidati pojedinih političkih subjekata SNSD-a i SDS-a dobili 100 posto preferencija, kaže Dario Jovanović iz Koalicije “Pod lupom” koja nadgleda regularnost izbornog procesa.

“To je nemoguće da se desi u praksi, da natjerate svakog birača koji izađe i glasa za tu stranku da tačno označi određene kandidate na listi tog političkog subjekta i to ne redoslijedom nego preskačući u tom redoslijedu”, objašnjava Jovanović.

Zašto stranke trguju mjestima u biračkim odborima?

Razmjenom mjestima u biračkim odborima, političke stranke uspijevaju stvoriti jednostranačko biračko mjesto na kojem imaju potpunu kontrolu, objašnjava Jovanović.

On ovakvu praksu smatra jednim od ključnih problema izbornog procesa u BiH koja dovodi do promjene izborne volje građana.

“Ukoliko se to desi, mogu da rade šta god žele, uključujući i to da mogu da izmisle u potpunosti rezultate izbora sa tog biračkog mjesta i to je ono čega se zapravo mi, u skladu s iskustvom posmatranja izbora koje dosada imamo, najviše plašimo”, kaže Jovanović.

“Ukoliko se to desi, mogu da rade šta god žele, uključujući i to da mogu da izmisle u potpunosti rezultate izbora sa tog biračkog mjesta i to je ono čega se zapravo mi, u skladu s iskustvom posmatranja izbora koje dosada imamo, najviše plašimo”, kaže Jovanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *