Učitavam...

Turska advokatica Ebru Timtik umrla nakon 238 dana štrajkovanja glađu

Nakon 238 dana štrajka glađu u Istanbulu je umrla turska advokatica koja je tako tražila “pravedan proces” nakon što je osuđena za terorizam.

“Umrla je Ebru Timtik iz našeg advokatskog ureda”, napisali su kolege na Twitteru.

Imala je 42 godine.

Prošle godine je osuđena na više od 13 godina zatvora zbog “pripadnosti terorističkoj organizaciji”. U februaru je tražeći novi proces počela štrajk glađu.

Ebru Timtik je pila samo zaslađenu vodu, biljne čajeve i vitamine, a u trenutku smrti je imala 30 kilograma”, rekla je njena porodica.

U petak je došlo do kratkog sukoba osoba bliskih advokatici i policije pri prolasku vozila sudske medicine s njenim tijelom.

Policajci su upotrijebili suzavac i štitovima odguravali okupljene, prenosi AFP. Ispred zatvora je u petak ipak organizirano odavanje počasti i zatim pogrebna molitva.

Više stotina osoba je skandiralo “Ebru Timtik je besmrtna”, javlja AFP.

Uz Aytaca Unsala, koji također štrajkuje glađu u zatvoru, Ebru Timtik je bila članica Udruženja savremenih pravnika, specijaliziranog za obranu politički osjetljivih slučajeva.

Turske vlasti optužuju to udruženje da je povezano s marksističko-lenjinističkom organizacijom DHKP-C, grupom koja je počinila nekoliko atentata i koju Ankara i zapadni saveznici nazivaju “terorističkom”.

Ebru Timtik je među ostalima zastupala porodicu Berkina Elvana, mladića koji je umro 2014. od posljedica ranjavanja tokom protuvladinih prosvjeda u parku Gezi 2013. godine.

Prošlog mjeseca je sud u Istanbul odbio osloboditi Ebru Timtik, usprkos medicinskom nalazu. U avgustu je sličan zahtjev podnijet Ustavnom sudu, također bezuspješno.

U julu su Ebru Timtik i Unsal prebačeni u dvije bolnice. Smrt advokatice je potresla brojne predstavnike civilnog društva u Turskoj i u Europi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *