Učitavam...

U BiH čak 364 novih slučajeva zaraze, preminulo deset osoba!

U zadnja 24 sata u BiH je potvrđeno 364 novih slučajeva zaraze, dok je dest osoba preminulo. U FBiH pozitivnih na ovaj virus je 225, a u RS 139.

Preminulo je 10 osoba koje su bile zaražene koronavirusom.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.339 uzoraka, od kojih je 225 pozitivno na SARS-CoV-2, a oporavilo se 219 osoba.

Novi slučajevi su registrirani u svim kantonima.

Do sada su testirana ukupno 108.343 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 10.475 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH su od početka epidemije oporavljena 7.033 pacijenta, dok je trenutno aktivno 3.160 pozitivnih na SARS-CoV-2.

U proteklom danu Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je sedam smrtnih ishoda. Preminula su dva muškaraca iz Tešnja i po jedan iz Sarajeva i Tuzle, te tri žene iz Banovića, Doboj-juga i Tešnja.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 282, od čega je 179 osoba muškog (63,5%) i 103 osobe ženskog spola (36,5%).

U Republici Srpskoj u posljednja 24 sata virusom korona zaraženo je 139 lica od testirana 554 uzorka, a umrlo je njih troje u Banjaluci, Bijeljini i Mrkonjić Gradu, rečeno je danas u Banjoj Luci na konferenciji za novinare predstavnika Instituta za javno zdravstvo RS.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković rekao je da epidemiološka situacija nije povoljna i da su privatne zabave i dalje najveći problem.

“Nastavljena je nepovoljna epidemiološka situacija, a svi apeli koje upućujemo za poštovanje mjera za pojedince, nažalost, ne važe”, naveo je Zeljković.

On je istakao da će Institut obavijestiti lokalne zajednice koje mjere mogu primijeniti, odnosno pooštriti u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević rekla je da je najviše zaraženih u Banjoj Luci, 23 lica, a zatim u Gradišci njih 14.

Ona je dodala da je trenutno hospitalizovano 255 oboljelih, a 20 ih je priključeno na respiratore.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *