Učitavam...

U Kantonu Sarajevo potvrđeno 48 novih slučajeva zaraze, oporavila se 81 osoba

Nakon što je obrađeno 296 testova, u Kantonu Sarajevo (Bosna i Hercegovina) potvrđeno je 48 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega njih 32 ili 66,6 posto pripada porodičnim klasterima, te su u samoizolaciji od ranije, navodi se u izvještaju u četvrtak iz Zavoda za javno zdravstvo KS, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ovo su rezultati analize provedene u protekla 24 sata nad uzorcima prikupljenim u periodu od 23. do 26. augusta ove godine. Od posljednjeg izvještavanja evidentiran je oporavak 81 osobe.

U Kantonu Sarajevo je trenutno 499 osoba pozitivno na koronavirus, što i dalje predstavlja dalju tendenciju pada ukupnog broja oboljelih od ovog zaraznog oboljenja. Na bolničkom liječenju, u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, smještene su 44 osobe, među kojima dvoje pacijenta koristi podršku respiratora pri disanju.

Ukupan broj smrtnih slučajeva od posljedica infekcije koronavirusom u Kantonu Sarajevo i dalje je 66.
U samoizolaciji se trenutno nalazi 950 osoba, na osnovu rješenja inspekcije, preporuke epidemiologa ili rješenja Ministarstva zdravstva KS. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u Kantonu Sarajevo je od početka pandemije potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 3.806 osoba. Do danas se od posljedica ove zaraze oporavilo 3.241 osoba.

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane širenjem koronavirusa pozvao je stanovništvo Kantona Sarajevo na poseban oprez, jer slijedi promjena godišnjeg doba, a time i vremenskih uslova, te pad temperature zraka koji mogu uzrokovati pojavu prehlada.

Također, upozoravaju stanovnike Kantona Sarajevo koji se vraćaju sa godišnjih odmora da prate svoje zdravstveno stanje, te time odgovorno reaguju prema svom okruženju, kako bi onemogućili svaki vid eventualne transmisije koronavirusa, naročito iz zemalja u kojima je broj zaraženih ovim virusom u porastu.

“Oprez i odgovorno ponašanje je potrebno svima nama posebno zbog činjenice da slijedi početak nove školske godine, u kojoj će naša djeca od prvog do četvrtog razreda biti obavezna da prisustvuju nastavi, prema propisanim higijensko-epidemiloškim uvjetima“, naglašavaju iz Kriznog štaba.

Članovi Kriznog štaba još jednom pozivaju stanovnike Kantona Sarajevo da u potpunosti izbjegavaju sva veća okupljanja organizovana u zatvorenom prostoru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *