Učitavam...

U protekloj sedmici novog načina rada Urgentnog centra pregledan 851 pacijent

Od petka pošle sedmice do jutros, u Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo primljena su 254 pacijenta . U istom periodu na Urgentnom centru ,koji radi prvu sedmicu 24-satno radno vrijeme svaki dan, je danas do 11 sati pregledan 851 pacijent. U protekloj sedmici je urađeno 206 operacija ,od kojih je bilo 46 hitnih.Na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo je rođena 31 beba , a bila su i tri poroda pozitivnih trudnica na Covid-19., rečeno je iz ove ustanove.

Na Urgentnom centru Opće bolnice , čije je osoblje uspješno odgovorilo postavljenim zadacima , dočekuju nas dokorice Lejla Balić- Prašović, specijalista urgentne medicine i internista i dr. Elma Demirović, spec. urgentne medicine ,koje nam kažu da su na ovom Odjeljenju u protekloj sedmici dominirali neurološki pacijenti , pacijenti sa srčanim problemima te pacijenti sa bolovima u stomaku, povredema ekstremiteta , kao i pacijenti sa hroničnim tegobama.

Naglašavaju da je saradnja sa Hitnom medicinskom pomoći dobra i da su sa kolegama u čestoj telefonskoj komunikacijii čime je unaprijeđen usvojeni put pacijenta ,a time je olakšan i poboljšan rad.

Napominju da se testiranje na Covid-19 radi samo hitnim pacijentima koji imaju indikaciju za hospitalizaciju.

Rad medicinskih sestara i tehničara na Urgentnom centru je organiziran po timovima.Slađana Kokorović,medicinska sestra sa 14-godišnjim iskustvom ,kaže da je za nju novi režim rada nastavak redovnih aktivnosti iako su sada češće dežure, ali da je navikla na ovaj tempo i da se sve radi prema protokolu.

Uz Slađanu je danas i mlađa koleginica Merisa Hasanović, koja je nakon godinu dana rada na Odjelenju hirurgije Opće bolnice , prešla na Urgentni centar prije sedam dana. Voli svoj posao i kaže da joj nije ništa teško. Nema straha od eventualne zaraze na koronavirus,koristi masku i sve preporučene epidemiološke mjere.

Svima koji ulaze u Opću bolnicu mjeri se tjelesna temperatura i ovaj postupak ide brzo, bez ikakvih čekanja. Naredna stanica je Prijemni centar ,gdje pacijente danas dočekuju medicinske sestre Sanela Mumdžić i Senida Pašić, koje usko sarađuju sa Urgentnim centrom i prve su u kontaktu s pacijentima.Tu smo i završili današnji obilazak u Općoj bolnici s jakim utiskom da sve funkcioniše u najboljem redu .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *