Učitavam...

U Sarajevu u ponedjeljak protesti zbog izmjena Zakona o radu

U organizaciji Saveza samostalnih sindikata BiH u ponedjeljak, 27. jula, u Sarajevu bit će održana protestna šetnja pod motom “Dokle više”, javlja Anadolu Agency (AA).

Poručuju kako protestnu šetnju organizuju zbog predloženih izmjena i dopuna federalnog Zakona o radu i Zakona o vijeću zaposlenika, koji će se naći na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH u utorak.

“Radnici su već danas u BiH robovi. Nakon ovakvih zakonskih rješenja potrebno je da budu robovi u skladu sa zakonom. Dakle, to je osnovna poruka zakonskog rješenja koje u deset svojih članova, u šest govori o odluci poslodavca. Kozmetička priča o konsultacijama sa sindikatom je priča u kojoj bi trebalo radnici na neki način da nasjednu”, rekao je Šatorović.

Dodao je kako, generalno, konsultacija ne znači saglasnost ili dogovor.

Šatorović je rekao kako odrednica po kojoj radnici mogu raditi 72 sata sedmično (šest dana po 12 sati) derogira pravo radnika na sedmični odmor, i uz to mogu dobiti minimalnu platu ”prema tumačenju pojedinaca iz Vlade FBiH od 406 KM”, a nema jasno definisane minimalne plate u FBiH.

”Ukoliko neki poslodavac odluči da za 72 sata sedmičnog rada, radniku isplati 200 KM, nećete imati nijedan pravni akt, modalitet ili modus da ga tužite i da dobijete makar tih 406”, rekao je Šatorović.

Dodao je kako su to osnovne stavke ovakvog zakonskog rješenja u kojem ni u jednom članu od deset članova, ne spominje se pravo radnika.

”Niti u jednom članu od deset članova se ne govori o stimulaciji za radnike koji rade recimo 72 sata. Niti u jendom članu od deset članova nije zaštićeno niti jedno pravo“, rekao je Šatorović.

Podsjetio je kako su se u proteklim danima u medijima pojavile izjave pojedinaca koji govore da je ovo zakon u korist radnika i da su njim zaštićene majke.

“Mi smo i do sada imali reguliran rad od kuće, u Članu 26. postojećeg Zakona o radu. Mi smo i sada imali reguliranu naknadu plate u slučaju proglašenja prirodne nesreće, elementarne nepogode, pandemije ili bilo čega drugog“, rekao je Šatorović.

Dodao je kako u konačnici sve stvari su do sada bile regulisane i pričati o izmjenama i dopunama u Zakonu o radu u vremenu kada je završeno stanje nesreće, je samo ”najava i potkrepljenje zahtjeva Udruženja poslodavaca da se ponovo proglasi stanje nesreće“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *