Učitavam...

Učenici bez produženog boravka zbog dodatnih troškova usljed pandemije

U Osnovnoj školi “Mehmedalija Mak Dizdar” u Sarajevu ukinut je produženi boravak za djecu od prvog do četvrtog razreda jer škola nije sama bez pomoći mogla da osigura dovoljan broj nastavnika za rad u grupama nakon što su uvedene mjere sprečavanja širenja koronavirusa.

Naida Klico, majka jednog djeteta koje je koristilo usluge produženog boravka, rekla je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da su dijete u ovu školu upisali upravo iz razloga jer im je ponuđen produženi boravak.

“Na ovom lokalitetu, koji je blizu našeg stana, imali smo više izbora, odlučili smo se za ovu školu jer ima produženi boravak”, kazala je Klico.

Kako je objasnila, ukidanje produženog boravka predstavlja veliki problem za porodice gdje su oba roditelja zaposlena.

“Stvarno nemamo rješenja, neki ljudi nisu iz Sarajeva, moraju voditi djecu da budu u boravku negdje van grada, to su djeca koja moraju učiti s nanama, dedama, tetkama, strinama…”, rekla je Klico.

Direktorica Osnovne škole “Mehmedalija Mak Dizdar” u Sarajevu Samira Nukić kazala je za BIRN BiH da je finansiranje produženog boravka postalo teže jer su epidemiološke preporuke Zavoda za javno zdravstvo Federacije da u stalnim grupama može biti do deset đaka, svaka grupa treba da boravi u odvojenoj prostoriji i da je potrebno onemogućiti miješanje između grupa.

Kako je objasnila, u produženi boravak su prijavljena 33 učenika, te oni moraju biti raspoređeni u tri grupe, dodavši da se radi o učenicima razredne nastave od prvog do četvrtog razreda čiji su roditelji računali na rad produženog boravka.

“Problem je što se iz sredstava koja roditelji uplate, dozvoljenim i preporučenim iznosom i cijenom usluga, ne mogu finansirati tri plaće, jer nam ne ostane potreban broj sredstava nakon što obezbijedimo obroke učenicima, a da i ne spominjem sredstva za održavanje, dezinfekciju, didaktički materijal, koji ćemo svakako morati namaći iz nekih svojih skromnih prihoda, od izdavanja sale, ako ga i bude, upravo zbog epidemiološke situacije”, rekla je Nukić.

Škola je u prvoj sedmici rada usluge produženog boravka ponudila besplatno, rasporedivši postojeći kadar, međutim to rješenje je bilo kratkoročno.

Škola je objavila saopćenje za roditelje u kojem je navedeno da je usluga produženja boravka obustavljena do daljnjeg.

“S obzirom da nismo u mogućnosti ispoštovati preporuke Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i odgovarajuće epidemiološke mjere i ujedno osigurati dovoljan broj učiteljica za rad u grupama, ovim putem vas obavještavamo da je usluga produženog boravka u našoj školi obustavljena do daljnjeg”, stoji u saopćenju.

Prema riječima direktorice Nukić, škola se obraćala Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo sa zahtjevom za sufinansiranje produženog boravka u ovoj školskoj godini.

Ministar Anis Krivić je kazao za BIRN BiH da škole same organizuju produžene boravke te da Ministarstvo “nema nikakve veze s organizacijom produženih boravaka u školama”.

“Mi kao Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade ne određujemo cijenu produženog boravka, ne zapošljavamo odgajateljice ili radnike produženih boravaka, u suštini mi nikakve veze s produženim boravkom u osnovnim školama nemamo”, rekao je Krivić.

“Mi kao Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade ne određujemo cijenu produženog boravka, ne zapošljavamo odgajateljice ili radnike produženih boravaka, u suštini mi nikakve veze s produženim boravkom u osnovnim školama nemamo”, rekao je Krivić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *