Učitavam...

Ugledni magazin objavio najveće derbije svijeta, mostarski najjači na Balkanu

Popularni časopis FourFourTwo objavio je listu 50 najvećih svjetskih derbija prema njihovoj važnosti i rivalstvu.

I na ovoj listi, kao i na gotovo svakoj, prvo mjesto rezervirano je za vatreni gradski derbi u Buenos Airesu između Boce i Rivera.

Na drugom mjestu je španjolski El Clasico između Reala i Barcelone, a treće mjesto zauzeo je Old Firm između Celtica i Rangersa. Četvrti je pakleni gradski derbi između urugvajskog Nacionala i Penarola, a prvih pet zaključuje vječni rimski derbi Lazija i Rome.

Zanimljivo, beogradski derbi, koji je na svim listama bio barem među prvih pet, zauzeo je tek 22. mjesto. Ispred njega je mostarski derbi između Veleža i Zrinjskog, koji je svrstan na 17. mjesto.

“Ovo niste očekivali, zar ne? Mostarski derbi jedan je od najfascinantnijih na svijetu. Rijeka Neretva i krvavi rat podijelili su grad na dva dijela, muslimanski i hrvatski. Zrinjski je totem hrvatskog identiteta dok za Velež navijaju uglavnom muslimani”, stoji u tekstu.

Najveći hrvatski derbi između Dinama i Hajduka je na 27. mjestu.

“Najveći hrvatski klubovi udaljeni su 400-tinjak kilometara i predstavljaju dijametralno suprotne sredine. Klub iz Zagreba doživljava se kao superioran i bogat, a njegovi navijači rivale iz Splita često nazivaju lijenim provincijalcima. Dinamo je posljednjih godina iznimno dominantan, ali nemojte to govoriti u Splitu”, piše FourFourTwo.

Pedeset najvećih derbija po izboru FourFourTwoa:

50. Sheffield United vs Sheffield Wednesday

49. Blooming vs Oriente Petrolero (Bolivija)

48. Portland Timbers vs Seattle Sounders (SAD)

47. Lyon vs St-Etienne

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *