Učitavam...

Ugovorima o najmu budžet opštine oštećen za stotine hiljada KM

Opština Stari Grad na čelu sa Ibrahimom Hadžibajrićem početkom ove godine bez javnog poziva tek osnovanim firmama daje u najam dva parking prostora „Dom Armije“ i „Trg Austrije“ koji na godišnjem nivou imaju dobit preko pola miliona KM za mjesečnu rentu od 7.300 KM i 5.500 KM bez PDV-a. Pored ovih štetnih ugovora za budžet, opština od marta 2020. bez zakonskog uporišta i ikakve kontrole poslovanja naplaćuje parking u novoizgrađenoj garaži u ulici Avdage Šahinagića, piše Tačno.

KJKP Rad do kraja 2019. godine upravljalo je parking prostorima „Trg Austrije“ i „Dom Armije“ sa ukupnim kapacitetom od 87 mjesta. Prema podacima iz ovog preduzeća prihod od ova dva parking prostora za 2019. godinu iznosio je ukupno 586.380 KM koji se dijelio na Kanton Sarajevo i KJKP RAD. Od 2020. godine odlukom Ministarstva saobraćaja KS upravljanje ovim parkinzima dato je opštini Stari Grad na čijoj lokaciji se i nalaze.

Početkom ove godine, preciznije 29.01.2020. bez javnog poziva opština Stari Grad parkinge Trg Austrije i Dom Armije daje u najam firmama EuroPark d.o.o. u vlasništvu Aide Topalović-Karić i firmi Parking Tim d.o.o. u vlasništvu Edina Međedovića za ukupnu mjesečnu rentu od 12.800 KM bez PDV-a.

Postavlja se pitanje iz kojih razloga je opština Stari Grad na čelu sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem prihvatila ponudu u ukupnom godišnjem iznosu od 153.600 KM bez PDV-a kada se u obzir uzme činjenica da su podaci KJKP Rad-a o naplati u iznosu od skoro 600.000 bili dostupni ne samo kroz izvještaje o poslovanju nego i kroz podatak da je sin načelnika opštine Stari Grad Seid Hadžibajrić u avgustu 2019. godine imenovan u Nadzorni odbor KJKP Rad.

Nikad čuo za tu firmu

Prema podacima iz sudskog registra firma „Parking Tim“ koja je dobila najam parking prostora „Dom Armije“ za 7.300 KM mjesečno osnovana je 30.10.2019. godine, a podružnica PJ Parking Tim1 20.01.2020. godine. Preciznije 9 dana prije potpisivanja ugovora.

Na prijavljenoj adresi ove firme u ulici Sime Milutinovića 12/2 nismo zatekli uposlenike ove firme budući da na ovoj lokaciji ne postoje prostorije firme TIM Parking.

Slična je situacija i sa firmom „EuroPark“. Osnovana je na isti dan 30.10.2019., a akt o osnivanju podružnice PJ EuroPark donesen je 16.01.2020. godine.

U stambenoj zgradi na adresi Kemal Begova 4 na kojoj je registrovan „EuroPark“ d.o.o. u vlasništvu Aide Topalović Karić niko od stanara nije čuo za ovu firmu.

Pored činjenice da firme koje su dobile najam ova dva parkinga postoje isključivo na papiru sporan je i sam proces dodjele ugovora. Naime opštini Stari Grad dostavljene su ponude koje su iznosile veće iznose mjesečnog najma.

Zlatko Krainović vlasnik parking prostora „Sagrdžije“ u više navrata je predavao ponude za ove parkinge. Međutim, na dan kad je opština zaprimila njegove ponudu potpisan je ugovor sa firmama „EuroPark“ i „Parking Tim“.

„Obzirom da javni poziv nije bio raspisan ja sam od građana saznao za mogućnost najma. Moje ponude od 9.500 KM za Dom Armije i 7.500 za Trg Austrije predane su 29.01.2020. Kasnije ću saznati nezvanično od ljudi koji rade u općini da su ponude odbijene jer su navodno sporni ugovori potpisani na isti dan. Međutim i ovaj argument je upitan obzirom da je moj radnik Edib Tiro je 28.01. preporučenom poštom također poslao ponudu koja je također veća od prihvaćenih.“

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *