Učitavam...

Ukinuta presuda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije

Apelacioni sud u Beogradu ukinio je prvostepenu presudu za ubistvo novinara i vlasnika “Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruvije, sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj, javio je Radio Slobodna Evropa.

Apelacioni sud je istovremeno naložio da se optuženima ponovi suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Sudsko vijeće Specijalnog suda u Beogradu proglasilo je 2019. godine četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbjednosti Srbije (DB) krivim za ubistvo Ćuruvije 1999. godine u Beogradu, a sud je utvrdio da je neposredni izvršilac NN lice.

Na 30 godina osuđen je nekadašnji šef DB Radomir Marković za podstrekivanje na teško ubistvo. Nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić također je osuđen na 30 godina zatvora za teško ubistvo u saizvršilaštvu. Nekadašnji pripadnici DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni su na po 20 godina zatvora za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Na sajtu Apelacionog suda objavljeno je da se ova presuda ukida “zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, ukazivanjem da je prvostepeni sud izrekom presude povrijedio objektivni i subjektivni identitet optužnice i prekoračio optužbu”.

Time je, kako se dalje navodi, “učinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka, budući da je izreka presude nerazumljiva, razlozi presude protivrječni izreci, u presudi nisu navedeni razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja”.

Dodaje se i da su “dati razlozi potpuno nejasni i u znatnoj mjeri protivrečni, zbog čega nije moguće ispitati zakonitost i pravilnost presude”.

“Uvođenjem NN lica u izrjeku presude, koje je, prema utvrđenju prvostepenog suda, učestvovalo u radnji izvršenja krivičnog djela zajedno sa okrivljenima i to kao neposredni izvršilac i dodavanjem novih radnji okrivljenima Radonjiću, Kuraku i Romiću, prvostepeni sud je, kada je riječ o načinu izvršenja krivičnog djela, značajno izmjenio činjenično stanje koje je po sopstvenoj ocjeni utvrdio, u odnosu na činjenično stanje opisano u optužnici”, navodi se na sajtu Apelacionog suda.

Dodaje se da se u “žalbenoj presudi ne navodi nijedan dokaz na osnovu kog bi prvostepeni sud utvrdio sa nesumnjivom izvjesnošću prisustvo još jednog lica na licu mjesta i to neposrednog izvršioca, niti na osnovu kojih dokaza je utvrdio da je NN lice postiglo dogovor o lišenju života oštećenog”.

Apelacioni sud dodaje da u presudi i njenom obrazloženju sud “nije uopšte naveo na koji način su Kurak i Romić omogućili NN licu da izvrši ovo krivično djelo, što njihove radnje, čini nejasnim i nerazumljivim”.

“Iz izreke prvostepene presude se ne vidi i ostaje nejasno gdje su se, u momentu izvršenja krivičnog djela nad oštećenima, nalazili Romić i Kurak, da li su bili zajedno ili su bili razdovojeni, dalje nejasno je na koji način i kojom svojom radnjom su omogućili NN licu izvršenje krivičnog djela i time kao saizvršioci učestvovali u izvršenju ovog krivičnog djela”, navodi se.

Punomoćnik porodice Slavka Ćuruvije Slobodan Ružić rekao je da je očekivao da će Apelacioni sud potvrditi prvostepenu osuđujuću presudu, ali da se nada da će vijeće Specijanog suda otkloniti nedostatke i ponovo donijeti osuđujuću presudu.

“Očekujem da ponovljeni postupak neće dugo trajato i očekujem da će opet biti donijeta osuđujuća presuda”, rekao je Ružić za agenciju Beta.

“Očekujem da ponovljeni postupak neće dugo trajato i očekujem da će opet biti donijeta osuđujuća presuda”, rekao je Ružić za agenciju Beta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *