Učitavam...

Usaglašen jedinstveni tekst državnog budžeta

Jednoglasno je usaglašen tekst državnog budžeta u onom obliku kako ga je usvojio Dom naroda Parlamenta BiH, kazao je nakon sjednice Zajedničke komisije za usaglašavanje teksta Asim Sarajlić (SDA).

– Dakle vraćamo se na izvorni tekst koji je Vijeće ministara BiH uputilo prema Predsjedništvu BiH. Populističke metode nisu urodile plodom. Mi se nismo smjeli kockati, jer puno više dobijamo ovim budžetkom nego što gubimo – kazao je Sarajlić.

Dodao je da SDA ne može produživati krizu i da su oni zbog toga reterirali.

– Pogazili smo principe i stavove koje smo branili, a kako bi bili održani izbori. Da nismo ti uradili puno više napada bi bilo na SDA i predjednika Bakira Izetbegovića – pojasnio je Sarajlić.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za usaglašavanje teksta državnog budžeta Dušanka Majkić (SNSD) kazala je da su svi nepotrebno ušli u amandmansku fazu.

– Ne može niko da umanjuje sredstva Parlamentarnoj skupštini i to nije prihvatljivo i to je ispravljeno. Uradili smo dobar dogovor. Radi se o kapitalnim izdacima za Parlamentarnu skupštinu, a da sam novinar pitala bi šta znače ti kapitalni izdaci i za šta će biti iskorišteno tih 750.000 KM. Hoćemo li mi pratiti ono što kaže zakon ili stranački lideri – pojasnila je Majkić.

Dodala je da možda se i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ljuti, ali shvatit će kad mu se pokaže član zakona koji je prekršen.

Članica Komisije Lidija Bradara (HDZ) kazala je da očekuje da izvještaj komisije usvoji i Predstavnički dom Parlamenta BiH. 

– Mi smo se samo vratili u zakonske okvire. Kolege su govorile oko vozila, ali to ne stoji. Sigurna sam da se na to neće potrošiti niti jedna marka, ali bila je stvar principa da se ne krši zakon – pojasnila je Bradara. 

Dodala je da su postojali politički dogovori o tome kako treba da izgleda budžet i on je kao takav otišao pred Predsjedništvo BiH. 

– Ne vidim čime smo mi nekog ucjenjivali. Dom naroda je jednoglasno donio odluku i bilo mi je apsurdno da kolege iz SDA i iz Doma naroda ne brane odluku za koju su glasali. Proračun je puno više od bilo kojeg drugog pitanja u ovoj zemlji. Ono što mi mislimo i Središnjom izbornom povjerenstvu je poznato i može se o tome raspravljati – poručila je Bradara. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *