Učitavam...

Ustavni sud RS odlučuje o protivljenju Bošnjaka zbog “Svetosavske nagrade”

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske prihvatilo je danas zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje postojanja povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju u RS.

Narodna skupština RS izglasala je sporni zakon na Desetoj redovnoj sjednici održanoj 18. juna 2020. godine, nakon čega je Klub Bošnjaka na njega stavio veto.

Utvrdilo je da je u konkretnom slučaju predmetni zahtjev prihvatljiv te će meritornu odluku o zahtjevu donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana.

U Klubu bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS stavili su ranije veto na izmjene i dopune Zakona u srednjem obrazovanju RS, jer se ne slažu s nazivom nagrade za najbolje nastavnike i profesore – “Svetosavska nagrada“. Predložili su neutralno rješenje, da naziv ove nagrade bude “najbolji nastavnik – profesor”, budući da među njima ima i Bošnjaka, koji se ne prepoznaju kada je u pitanju “Svetosavska nagrada”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *