Učitavam...

Zaštitne kombinezone i higijenski materijal kupovali od firme za marketing

“Poštovani, svi znamo da je u ovo vrijeme krize teško poslovati, a još teže ostati na vrhu. Zato treba upoznati kupca, stalno biti inovativan, kreativan, te znati komunicirati s njim. U svemu ovom marketing je ključan!”, navodi se na službenoj internet stranici kompanije Vitera d.o.o. Vitez u vlasništvu Zdenke Kolaka (HDZ 1990), piše Žurnal.

Kompanija koja se, prema podacima sa zvanične internet stranice, bavi marketingom, konsaltingom, grafičkim i video dizajnom, brendingom… za Kantonalnu bolnicu Zenica čiji je direktor SDA-ov dr. Rasim Skomorac, nabavila je – zaštitne kombinezone “Retex” i materijal za održavanje higijene!

Oba puta proveden je postupak javne nabavke bez objavljivanja obavještenja o nabavci – koji je jedan od najnetransparentnijih postupaka. Materijal za održavanje higijene plaćen je 25.957,20 KM bez uračunatog poreza, dok su zaštitni kombinezoni koštali 14.900 maraka bez PDV-a. Ugovori su potpisani u aprilu i maju.

“Ne može se živjeti od marketinga. Mi smo se u međuvremenu preregistrirali, ima nekih šest mjeseci, prije korone. Registrovani smo i za tu djelatnost”, reći će Kolak za Žurnal objašnjavajući kako je došlo do toga da njegova kompanija nabavlja navedenu opremu za Kantonalnu bolnicu Zenica.

Na pitanje zašto su se odlučili kupiti zaštitne kombinezone i higijenski materijal od firme čija je primarna djelatnost marketing, iz zeničke bolnice su nam rekli, da je, kada je o higijenskom materijalu riječ, “tržište bilo blokirano zbog ograničenja slobode kretanja roba i usluga u to vrijeme, (…) broj ponuđača koji je mogao izvršiti urednu isporuku je bio mali jer niko nije mogao obezbijediti hitnu isporuku u roku od tri dana”.

Kada govorimo o zaštitnim kombinezonima, iz bolnice su nam rekli da prvobitno uopće i nisu pregovarali s kompanijom Zdenke Kolaka, nego da se njegova firma pojavila tek u kasnijoj fazi nabavke?!

“Pristigla je jedna tehnički prihvatljiva ponuda i to ponuda firme „Fis profesional“ d.o.o. Vitez na iznos od 14.900,00 KM bez PDV-a, tako da se pregovarački postupak javne nabavke proveo samo s ponuđačem koji je dostavio najprihvatljiviju ponudu. Međutim, navedena firma je dala ovlaštenje za prodaju navedene robe, pod istim uslovima u ponudi i cijenom firmi Vitera d.o.o. Vitez, tako da je pregovarački postupak proveden i zaključen ugovor sa navedenom firmom, te je uredno izvršena isporuka robe”, navodi se u odgovoru Kantonalne bolnice Zenica.

To znači da je bolnica dobila ponudu jedne firme, da bi kasnije pregovarala i zaključila ugovor s drugom koja nikada ranije nije trgovala ovim kombinezonima.

Ujedno, ovo su ubjedljivo najveći tenderi koje je “Vitera” dobila u prethodnim godinama. Iako Kolak tvrdi da se njegova kompanija preregistrirala tek prije otprilike pola godine, prema podacima s Portala javnih nabavki, “Vitera” je još 2016. godine zeničkoj bolnici prodala proizvode za čišćenje u vrijednosti od oko 9.000 maraka, a 2019. godine potpisan je ugovor za sredstva za mašinsko čišćenje podnih površina vrijedan 6.000 maraka.

No, podsjetimo, zaštitnim kombinezonima nikada ranije nisu trgovali. Uprkos tome, u Kantonalnoj bolnici Zenica su se odlučili potpisati ugovor s ovom firmom.

Nije to jedina sporna nabavka u vrijeme pandemije virusa korona kada je riječ o zeničkoj bolnici. Vlada FBiH je stanje nesreće proglasila 16. marta. Od tada do početka avgusta, Kantonalna bolnica Zenica je potrošila oko 270.000 maraka na direktne sporazume (ugovori vrijednosti do 6.000 maraka), dok je pregovaračkim postupkom bez objavljivanja obavještenja o nabavci potrošeno oko dva i po miliona maraka.

Poređenja radi, u čitavoj 2019. godini potrošeno je tek oko 260.000 maraka pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci, dok je direktnim sporazumima potrošeno više od 700.000 maraka.

cvikoppppp

S kompanijom “A.G. SIMS” d.o.o. Kantonalna bolnica Zenica 6. aprila potpisuje dva direktna sporazuma – za izradu glavnog projekta i elaborata, te za izradu projektne dokumentacije za razvod medicinskih gasova. Vrijednost prvog 5.950 KM, a drugog 2.400 KM.

S kompanijom “A.G. SIMS” d.o.o. Kantonalna bolnica Zenica 6. aprila potpisuje dva direktna sporazuma – za izradu glavnog projekta i elaborata, te za izradu projektne dokumentacije za razvod medicinskih gasova. Vrijednost prvog 5.950 KM, a drugog 2.400 KM.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *