Učitavam...

Zašto VSTV nije imenovao prvoplasiranog kandidata? Funkciju dobila tek peta s rang-liste

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH imenovalo je prekjučer Sanelu Kovač-Grabonjić na poziciju sudije u Vrhovni sud Federacije BiH. Ona je imenovana uprkos tome što je na rang-listi kandidata za ovu poziciju bila na petom mjestu, što znači da su od nje više bodova po svim kriterijima imala čak četiri kandidata, od kojih je prvoplasirani Smajo Šabić, doktor nauka i aktuelni predsjednik Parničnog odjeljenja i zamjenik predsjednika Općinskog suda u Zenici.

U izjavi za Fokus, Šabić je komentirao činjenicu da uprkos tome što je bio najbolje ocijenjeni kandidat na konkursu za sudiju Vrhovnog suda FBiH nije i izabran na tu poziciju.

– Tačno je da sam nakon provedene konkursne procedure bio najbolje rangirani kandidat na listi za poziciju sudije Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, međutim VSTV je na sjednici održanoj 16. 9. 2020. godine donio odluku o izboru sudije Vrhovnog suda tako što je izabrao drugog kandidata, pritom zanemarivši činjenicu da sam ja bio nabolje rangirani kandidat. Nažalost, zanemarena je i činjenica da sam doktor pravnih nauka, zanemareno je moje dragocjeno radno iskustvo od 27 godina radnog staža od čega 14 godina radnog staža nakon položenog pravosudnog ispita, devet godina radnog iskustva u pravosuđu, zanemareni su i svi moji dosadašnji postignuti rezultati – kaže Šabić.

Na naš upit koliko su česta odstupanja od poretka na rang-listama pri izboru nosilaca pravosudnih funkcija i da li to što u konačnici ne bude izabran najbolji kandidat obesmišljava institut ocjenjivanja i rangiranja, Šabić kaže da postoje izuzeci kada se odstupa od rang-liste, ali da za odstupanja kod izbora sudije Vrhovnog suda FBiH nije bilo osnova.

– Koliko je meni poznato, odstupanja od rang-liste moguća su samo ukoliko je potrebno ispoštovati nacionalni ključ ili ukoliko postoji potreba za kandidatom s drugog referata, što u ovom konkretnom slučaju nije. Niti se radilo o nacionalnom ključu niti o drugom referatu. Nakon ovakve odluke VSTV- a osjećam se duboko povrijeđenim, zbog čega trpim nesagledive štetne posljedice i zaista se nakon svega pitam kakav uopće smisao ima konkursna procedura.

S obzirom da sam kao sudija dužan pridržavati se Kodeksa sudijske etike, cijenim da bi se svako moje daljnje iznošenje bilo kakvih činjenica i saznanja o navedenom događaju moglo okarakterizirati kao kršenje temeljnih standarda etičkog ponašanja mene kao sudije, zbog čega Vas molim da sve informacije u vezi s navedenim izborom zatražite od VSTV-a koji je i donio takvu odluku – zaključio je Šabić.

Na naš upit zbog čega su za sudiju Vrhovnog suda FBiH izabrali petoplasiranu kandidatkinju na rang-listi, a ne kandidata s najvećim brojem bodova, iz VSTV-a su u opširnom odgovoru pojasnili proceduru imenovanja entitetskih sudija i tužilaca propisanu Zakonom o VSTV-u i Poslovnikom Vijeća.

– Dakle, razmatrajući navedenu rang-listu kandidata za poziciju sudije Vrhovnog suda Federacije BiH i utvrđeni broj bodova, kao rezultat ocjenjivanja svih kriterija propisanih Zakonom o VSTV-u BiH i Poslovnikom VSTV-a BiH, Vijeće je odlučilo da za sudiju Vrhovnog suda Federacije BiH imenuje kandidatkinju pod rednim brojem 5. na rang- listi, Kovač-Grabonjić Sanelu, koja trenutno obavlja dužnost sudije Kantonalnog suda u Sarajevu na građanskom referatu, a koja je ujedno i predsjednik Građanskog odjeljenja tog suda.

Prilikom imenovanja kandidatkinje Kovač-Grabonjić Sanele, pored ostvarenih bodova, odnosno ranga na listi, gdje je kandidatkinja ostvarila potreban uspjeh (najmanje 115 bodova) kako bi bila predložena i imenovana za poziciju entitetskih vrhovnih sudova, Vijeće je vodilo računa i o okolnostima koje su relevantne za procjenu podobnosti kandidatkinje, kao i o potrebi osiguranja adekvatne nacionalne i spolne zastupljenosti u sudu u smislu člana 43. stav (2) Zakona o VSTV-u BiH, a posebno je imalo u vidu i radno iskustvo kandidatkinje u određenoj oblasti prava, odnosno utvrđenu potrebu za sudijom određene specijalizacije sa iskustvom na građanskom referatu.

Dakle, imajući u vidu navedeno, Vijeće je odlučilo da za poziciju sudije Vrhovnog suda Federacije BiH imenuje kandidatkinju Kovač-Grabonjić Sanelu pod rednim brojem 5. rang-liste koja ima iskustvo u radu na građanskom referatu, za razliku od kandidata pod rednim brojem 2, 3. i 4. koji trenutno obavljaju dužnost tužioca.

U odnosu na prvorangiranog kandidata, izabrana kandidatkinja dobila je prednost, budući da je ona 14 godina sudija drugostepenog suda (Kantonalnog suda u Sarajevu) i ujedno aktuelni predsjednik Građanskog odjeljenja tog suda, dok je prvorangirani kandidat sudija prvostepenog suda počev od 2011. godine, dakle s ukupno devet godina sudijskog iskustva na prvostepenom sudu.

U postupku izbora i imenovanja nosilaca pravosudne funkcije, a kao što je već prethodno navedeno, redoslijed određen rang-listom nije obavezujući za Vijeće prilikom izbora i imenovanja kandidata, zbog toga što se prilikom svakog imenovanja vodi računa i o drugim faktorima koji se cijene prilikom odabira kandidata, iz čega proizlazi da kandidati koji se nalaze na prvom mjestu rang-liste ne moraju uvijek biti imenovani na određenu pravosudnu poziciju – naveli su iz VSTV-a za Fokus.

U postupku izbora i imenovanja nosilaca pravosudne funkcije, a kao što je već prethodno navedeno, redoslijed određen rang-listom nije obavezujući za Vijeće prilikom izbora i imenovanja kandidata, zbog toga što se prilikom svakog imenovanja vodi računa i o drugim faktorima koji se cijene prilikom odabira kandidata, iz čega proizlazi da kandidati koji se nalaze na prvom mjestu rang-liste ne moraju uvijek biti imenovani na određenu pravosudnu poziciju – naveli su iz VSTV-a za Fokus.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *