Učitavam...

Zastupnici usvojili nacrtu Zakona o radu FBiH i odredili javnu raspravu

Nakon rasprave zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH usvojen je nacrt izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH. 

Tačnije usvojen je zaključak da je nacrt dobar za izadu prijedloga izmjena i dopuna Zakona o rud FBiH koji također mora proći i proceduru javne rasprave. 

Predsjednik Kluba SDP-a Damir Mašić ovom prilikom kazao je da izražava svoje najoštrije i najdublje neslaganje s predloženim izmjenama.  

– Zakon je bez socijalnog dijaloga došao na dnevni red. Imali smo s različitih strana zapisnike da se neki od sindikata složio s izmjenama, međutim lično sam održao sastanke s predstavnicima sindikata i apsolutno su protiv predloženog. Vlada FBIH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem to radi u kontinuitetu već pet godina – istakao je Mašić.

Dodao je da poziva Vladu FBiH, poslodavce i sindikate da u Parlament FBiH ne dolaze sa neusaglašenim zakonskim rješenjima.  

Zastupnik Samer Rešidat (DF) poručio je da su sindikati kontaktirali i Klub DF.

– I na ulicama su poručili da su protiv ovog zakona. Drago mi je da je skinuta hitnost sa ovog zakona, a pogotovo sada u situaciji u kojoj se nalazimo i gdje nas je dovela panedmija. Pozivam ministra da otvori socijalni dijalog i da se usaglasi novi zakon koji će biti izglasan većinom – istakao je Rešidat.

Zastupnik Irfan Čengić (SDP) kazao je da u ovom zakonu se pominje samo stanje nesreće.

– Ima primjer da je načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić prije dvije godine proglasio stanje nesreće zbog toga što je u općini porasla trava. Pa je to uradio da bi uzeo pare od civilne zaštite i pokosio travu – istakao je Čengić.  

Zastupnik Albin Muslić (SDP) kazao je da su u zakonu uvode nove formulacije poput konsultacija sa predstavnicima sindikata.

– Volio bi znati šta znači konsultacija. Prethodna saglasnost je nešto drugo. Konsultacije podrazumijevaju razgovor neodređenog karaktera. A može biti i samo da se sindikatu pošalje mail da će se nešto uraditi – istakao je Muslić.

Zastupnica Mira Grgić (SDP) da se ne slaže sa kolegom Eldinom Vrače koji je danas kazao da su izmjene Zakona o radu dobre.

– Davno sam učila političku ekonomiju i tad su rekli da novu vrijednost stvara rad. Ali neprihavtljivo je da o svemu odluke poslodavac. Mora se ostvariti socijalni dijalog po ovom pitanju – poručila je Grgić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *