Učitavam...

Zvizdić: Ovo je još jedan iskorak na putu BiH ka evropskim integracijama

Članovi Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta su na današnjem sastanku usvojili Poslovnik o radu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Član Parlamentarnog odbora Denis Zvizdić je izjavio novinarima da je rezultat sastanka da je poslije pet godina usvojen Poslovnik o radu, s kojim je saglasan i Odbor Evropskog parlamenta.

Dodao je da ovo jeste još jedan iskorak na putu BiH ka evropskim integracijama i još jednom vrlo jasno pokazano opredjeljenje da BiH u budućnosti bude članica EU.

– Dugo smo ovo čekali. Odbor je konstituiran u novembru 2015. godine. U ranijem mandatu potpuno bezrazložno, čak iracionalno, bilo je nekih prijedloga o raznim formama entitetskog glasanja, što je bilo neprihvatljivo za predstavnike Odbora koji predstavljaju Evropski parlament. Danas smo to riješili i mislim da je jako važna poruka koju možemo poslati Briselu da je, pored izbora u Mostaru, pored određenih drugih riješenih aktivnosti, riješeno i ovo pitanje kao jedan od prioriteta koje smo dobili u Mišljenju – kazao je Zvizdić.

Pojasnio je da je način odlučivanja dvotrećinskom većinom od prisutnih članova Odbora, „što daje potpune garancije da neće doći do bilo kakvog preglasavanja“.

To se, dodao je on, i ne očekuje, takva stvar se nije nikada ni desila, „obzirom da je riječ uglavnom o preporukama i mišljenjima koje, na neki način nisu obavezujuće, koje govore o aktuelnoj situaciji na putu evropskih integracija, ali je jako važna poruka da smo se konačno uspjeli dogovoriti“.

Zvizdić je ocijenio da je ovo svakako jedan pozitivan signal „u ovome ukupnom političkom ambijentu kojega ne bi mogli okarakterisati baš do kraja pozitivnim, ovo je jedna pozitivna stvar“.

Predsjedavajući Parlamentarnog odbora Nebojša Radmanović smatra da je danas „važan dan“, te je u izjavi medijima podsjeti da se radi o jednom od prioriteta na evropskom putu – funkcioniranje parlamentarnog odbora.

– Danas smo ga uspjeli konstituisati i usvojiti Poslovnik. Riješili smo i taj famozni član 7 koji nas je opteretio nekoliko godina, i u prošlom i u ovom sazivu. Mislim da smo uspješno riješili, sa malim pokušajem vraćanja unazad jednog broja članova Odbora. To je jedan pokazatelj da ovaj parlament ipak može da se usaglasi, bez obzira na različita mišljenja – kazao je Radmanović.

Dodao je kako misli da je ovo jedan u nizu uspješnih koraka koji će tek uslijediti poslije godišnjih odmora.

Pojašnjavajući član 7, naveo je da spor o tome traje još od prošlog saziva ovoga odbora, „kada su iz Evropskog parlamenta insistirali da bude natpolovičnom većinom odlučivanje, što nije bilo moguće prihvatiti zbog našeg ustavnog sistema, zbog načina odlučivanja koji je potpuno obrnut u BiH i mi se moramo toga držati“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *